Határozottan cselekedett

2022.09.07. 18:37

Bátorság, akarat, tudás - Az állatorvosi szakoktatás megteremtőjére emlékeztek Lukácsházán - fotók

A település híres szülöttének születésnapja alkalmából idén is megtartották a Tolnay Sándor napot. A tudós munkásságnak köszönhető, hogy 1787. február 6-án elindult az állatorvosi szakoktatás.

Forrás: Szendi Péter

Az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya, valamint a lukácsházi önkormányzat idén is közösen tartotta meg Tolnay Sándor születésnapja alkalmából az emlékülést. A művelődési központban megjelenteket dr. Szamosfalviné dr. Papp Katalin köszöntötte. A megyei főállatorvos az állatorvoslás kezdeteiről szólt. Dr. Szinesi András, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke arra biztatta a megjelent fiatal állatorvosokat, hogy maradjanak ebben a szép szakmában, a gyorsan változó világban nagy szükség lesz a munkájukra.

– Tolnay Sándornak megvolt a bátorsága, az akarata, a tudása, hogy az ő korában, a nélkülözés, az éhínség idején határozottan cselekedjen, és megteremtette az Állatorvosi Akadémiát – mondta Vámos Zoltán, Vas megye főispánja. – Bécsben tanult, de nem maradt a császárvárosban, hazájában alkotott maradandót.

 

– Tolnay Sándor az állatgyógyászatot tekintve olyan úttörő munkát végzett, mint Semmelweis Ignác az ember­orvoslásban – hangsúlyozta dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke. Dr. Abonyi Tamás, a NÉBIH főtanácsadója a gümőkorról tartott szakmai előadást. A felszólalók sorát Virág János zárta. A polgármester kiemelte: kötelességük őrizni Tolnay Sándor emlékét. A tudósról utcát neveztek el, illetve a művelődési központban szobra is van.

A gyöngyösfalui, dr. Tolnay Sándor nevét viselő általános iskola tanulóinak műsora után megkoszorúzták az emlékművet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában