Bíróságon az ügy

2022.09.06. 18:37

Egy bűnügy, 52 vádlott – Több, mint 90 millió forintot csaltak ki idős emberektől az álprofesszorok

A Szombathelyi Járásbíróságon három napon át a perbeszédekkel folytatódik az a bűntetőeljárás, amiben a gyanú szerint a vádlottak termékbemutatókon tévesztettek meg idős embereket.

Horváth László

Forrás: Pixabay

A Szombathelyi Járási Ügyészség korábban 52 vádlottal szemben emelt vádat. Az eljárás korábbi szakaszaiban több vádlott tett bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást. Esetükben a bíróság az ügyet elkülönítette és jogerős, bűnösségüket megállapító ítéletet hozott – olvasható a tárgyalási jegyzékben. 

A vádirat szerint az elkövetői csoport jellemzően idős sértetteket ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben felkeresett az ország egész területén. Majd az állapotfelmérés ürügyén orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, professzornak tituláló elkövetők halálos betegségeket diagnosztizáltak a sértetteknél. A gyógyításukra kizárólag az általuk forgalmazott rossz minőségű termékek voltak hivatottak. A vádlottak azt állították, hogy a kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra, illetve különböző masszírozó készülékek alkalmasak a színlelt állapotfelmérés során megállapított súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására. 

A sértettek a megtévesztés, és a halálos betegségektől való félelmük hatására megvásárolták a több százezer forintos termékeket.  A vád alapján az tudható, hogy 345 sértettet csaptak be termékbemutatókon gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékek értékesítésével és nekik összesen több mint 94 millió forint kárt okoztak. A per következő tárgyalási napjai a Szombathelyi Járásbíróságon hétfőn kezdődtek, és szerdáig tartanak. Mostani szakaszban a perbeszédek zajlanak. Ítélethirdetés később várható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában