A rendezvényre több száz kutyást várnak

2022.09.17. 12:17

Egybegyűlt a kutyás társadalom - Szemerkélő esőben kezdődött meg az Éden CAC Csempeszkopács Nemzeti Kutyakiállítás ma reggel - fotók

Szeptember 17-18-ára hívta össze az ország kutyásait a tanakajdi Éden Kutyás Sport és Szabadidős Egyesület. A két nap alatt két nemzeti összfajtás kiállítást tartanak a csempeszkopácsi sportpálya területén.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A rendezvény megnyitóján Winhoffer Tamás, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket és háláját fejezte ki V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselőnek azért, hogy elvállalta a rendezvény fővédnökségét. Az elnök ugyancsak köszönetet mondott Krenner Róbertnek, Csempeszkopács polgármesterének, hogy megkeresésére rögtön igent mondott és vállalta a rendezvény helyszínének biztosítását. A polgármester házigazdaként üdvözölte a megjelenteket.

V. Németh Zsolt beszédében köszöntötte a rendezvény kétlábú és négylábú résztvevőit. Elmondta, hogy a településre érkezve, két kutya – egy kuvasz és egy mudi – gazdájaként is meglepődött azon, hogy mekkora összetartás van a kutyás társadalomban. Csányi Vilmos etológus és Fekete István szavaival egyet értve és őket idézve írta le a kutya és ember kapcsolatát. Előbbi szerint a kutya már nem állat, de még nem ember. Fekete István pedig így szólt a kutyákról: „Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.” 

 

- Persze, tudjuk azt, hogy mit tud mondani egy kutya tekintetével vagy egy vakkantásával, a mozdulataival. Itt, ezen a kiállításon mégis kiteljesedik az, hogy milyen széles körben használható: nem csupán a leghűségesebb társunk, emellett a védelmi, bűnüldözési és terápiás feladatokat is ellátnak – fogalmazta meg, majd hozzátette: helyesnek tartja a kormány néhány évvel ezelőtti döntését, amikor is az „nagykorúsította” a kutyás társadalmat és kivonult a tenyésztés szervezés felügyeletéből - csak a magyar kutyafajták tekintetében tartotta meg ezt a jogkörét. Végezetül örömét fejezte ki, hogy mind a kilenc magyar kutyafajta képviselteti magát a kiállításon.

A rendezvény nemcsak a kutyás társadalom épülését szolgálja, hanem alkalmat biztosít a leendő gazdáknak is a megfelelő fajta- és egyedválasztáshoz. A szervezők emellett kísérő programként, 10-16 óráig lehetőséget biztosítanak a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei szervezetének, a 112-es segélyhívó szakembereinek, illetve állatvédő szervezeteknek az érzékenyítésre. Ezt a programelemet színes kiadványaival a NÉBIH támogatja. Szombaton és vasárnap is 10 órától a bírálatok zajlanak, 13 órakor hobbikutya szépségversenyt tartanak, a díszünnepség pedig  mindkét napon 14 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában