Mustra

2022.09.10. 17:41

Éltetik a szüreti hagyományokat Hegyháthodászon - fotók

Ismét megrendezték Hegyháthodász hagyományőrző rendezvényét, a Hodászi Mustrát.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A délutáni program szüreti hangulatot idéző, feldíszített járművek felvonulásával kezdődött. A sort a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület tagjai vezették, akik a délután folyamán bemutatót is tartottak. Az első pótkocsis jármű a Hodászi horror karaván nevet kapta, ezen utazott a kisbíró és a polgármester, előbbi a faluban történt megmosolyogtató esetekről adott hírt, utóbbi a Hodászi Mustra előzményeiről beszélt a szépszámú közönségnek. - Térségünkre jellemző az aprófalvas településszerkezet, és a falvak határában szinte mindenütt ott vannak a sok évszázados szőlőhegyek. Hegyháthodász tipikusan ilyen falu, még ma is vannak tömés-, és boronafalu présházpincék, hegyi hajlékok, szőlőskertek és gyömölcsösök - mondta Kercsmár Kálmán polgármester, majd arra is kitért, hogy egy jelenleg is művelt szőlőhegy adta az ötletet a Hodászi Mustrához, amelyet 2011 óta minden ősszel megrendeznek. Idén az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósulhatott meg a program. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a régmúlt idők és a jelen között az egyik legnagyobb különbség az, hogy régen időt szenteltek arra, hogy a nagy munkák befejeztével ünnepeljenek. Így volt ez Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján, aratáskor és a szüret kezdetén, végén is.
 

- Nagyon jó ez törekvés itt Hegyháthodászon, hiszen a legfontosabb az, hogy a hagyományokat élve tartsuk. A település amúgy is kedves a szívemnek, innen vittem ugyanis kormin vesszőket, amelyek termőkre fordultak - mondta a képviselő. 

A délután folyamán fellépett a Kármentő zenekar, a körmendi Senior Néptáncegyüttes, a Kákics együttes, Závecz Nikolett és a Sorry'N . Este a Két zsivány szórakoztatja a nagyérdeműt, majd Déri Ádám muzsikál a bálban hajnalig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában