Mezőgazdaság

2022.09.13. 16:30

Fajtabemutató Bozzaiban - Hőstressz és aszály: a kukoricát kiválthatja az afrikai cirok - fotók

Drónos permetezéssel és különböző munkagépekkel is megismerkedhettek azok a gazdák, akik részt vettek az egyik legnagyobb növénynemesítéssel foglalkozó vállalat kukoricafajta bemutatóján kedden.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Szanyi István, KWS Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta:  az ideihez hasonló méretű aszály talán csak száz évben egyszer fordul elő, de a klímaváltozás valós probléma, a hőstressz egyre gyakoribb. A gazdáknak fel kell rá készülniük: sűrűbben és erőteljesebben jelentkeznek aszályos időszakok. A szakember szerint megoldás lehet a különböző éréscsoportok széthúzása, a szokásosnál koraibb vetés és így a kukorica virágzásának előrébb hozása.

Hasznos a modern, hibrid, szárazságtűrő vetőmagok használata, illetve alternatívaként említette az Afrikából származó cirokot, amely kevesebb vízzel és tápanyaggal is beéri, takarmányozásra pedig jól használható. Míg kukoricát mintegy egymillió, cirokot 40-50 ezer hektáron termelnek ma Magyarországon, de várakozásai szerint az utóbbi szám jelentősen megnőhet. Szólt arról is, az emelkedő energiaárak és a műtrágya drágulása tovább nehezítik a gazdák helyzetét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában