A cél a fenntartható városi közlekedés népszerűsítése

2022.09.22. 19:53

Fókuszban a mobilitás - Megyeszerte programok voltak az autómentes napon - fotók

Immár 18. alkalommal csatlakozott Magyarország az Európai Mobilitási Héthez, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A rendezvénysorozathoz több vasi település is csatlakozott szeptember 22-én, az autómentes napon.

Vas Népe

A Nyitra utcai diákok belakták mozgásukkal a szombathelyi Fő teret

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Lábbal hajtható és elektromos kisautókat is kipróbálhattak a gyerekek a szombathelyi Fő téren csütörtök délután. Az AGORA Kulturális Központ több szervezettel összefogva szervezett programokat a fenntartható közlekedés jegyében. Egyebek mellett öko labirintus, rendezvénybusz és kézműves játszóház várta a gyerekeket. Jelen volt a Borostyánkő Természetvédelmi Egyesület, a kötélugrók, és a nordic walkinggal is megismerkedhettek az érdeklődők. A szórakozás mellett a fő cél a játszva tanulás volt. Bemutatkoztak a lime-rollerek is, amelyek a mai naptól kezdve használhatóak Szombathelyen. Korábban beszámoltunk róla: 72 gyűjtőponton 300 elektromos rollert telepít a Lime Kft. a vasi megyeszékhelyre. 

 

A Zöld Szentgotthárd régóta a város egyik tematikus programja, amelynek középpontjában a környezetvédelem és az energiatakarékosság áll. Az idén ezt az eseményt hozták össze a Európai Mobilitás Hetében szervezett autómentes nappal. Reggel a főtéren almát kapott mindenki, aki nem autóval közlekedett, majd zsibvásárt tartottak a színház előtti téren az újrahasznosítás jegyében, Ami neked lom, az másnak álom! szlogennel. A délután folyamán három témában hallhatott érdekességeket a Refektórium közönsége: a szentgotthárdi Sárvári András Napelem, napenergia, zöld autózás címmel tartott előadást, a Keszthelyről érkezett Fehér Csaba Endre a vegyszermentes önellátásról beszélt, a szintén helyi Pécsi András pedig a vízgazdálkodással és a vízfelhasználással kapcsolatban osztott meg hasznos információkat a jelenlévőkkel. 

A Zöld Szentgotthárd program koordinátora a Pannon Kapu Kulturális Egyesület volt. Élettel telt meg a körmendi Vadászlak és annak környéke is a csütörtökön délutáni órákban. A helyi önkormányzat és a rendvédelmi technikum közös környezetvédelmi – figyelemfelhívó és szemléletformáló – programot szervezett az Európai Autómentes Nap alkalmából. Az intézmény tanulói új innovatív környezetkímélő, klímabarát járművekkel ismerkedtek meg. Elektromos kerékpárokat, rollereket próbálhattak ki, egy elektromos autóba is beülhettek. A járművek előnyeiről szakemberek tájékoztatták a résztvevőket. A folytatásban a közelmúltban megújult Vadászlak épületét és az ott helyet kapott kiállítást is megtekinthették az érdeklődők, majd a Körmendi Rendvédelmi Technikum diákjai szemetet szedtek a várkertben. A nap zárásaként japán tulipánfát ültettek emlékül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában