Ritka és veszélyes betegséggel küzd

2022.09.28. 07:00

Gréta műtétekre vár - Magántanuló a pornóapáti kislány, aki az agyában időzített bombákkal él

Kálváriát jár egy szülőpár kislányuk ritka betegségének kezeltetésével. Mint azt 2019-ben megírtuk, több lufiszerű agyi értágulata van Geosits Grétának, melyek közül azóta kettőt megműtöttek, de a többi is operációra vár. Elsősorban Magyarországon keresnek megoldást, de külföldre is elmennének.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

A család Pornóapátiban él. Gréta még óvodás volt, amikor a betegséget felfedezték. Ma már negyedik osztályos a felsőcsatári iskolában, harmadiktól egyéni tanrendben magántanulóként tanul. A betegség - a neve agyi aneurizma – nagyon veszélyes, mert a lufik az érfalon bármikor eldurranhatnak. Semmi megerőltetőt nem csinálhat, és jobb, ha kerüli még a megfázást is. Édesapja, Geosits Norbert és édesanyja Geosits-Obersinner Klotild váltott műszakban dolgoznak a vaskeresztesi gyárban, hogy mindig legyen a gyermekkel valaki otthon. A nagyszülők túl idősek már, nem vonhatók be a család mindennapi feladatainak ellátásába. Grétával tanulni is kell, délelőttönként gyógytornája van, és fejlesztéseket kap. 

2019-ben még keresték a kórházat, ahol a szükséges műtét elvégezhető. Cikkünk nyomán többen írtak nekik, akiknek a gyermeke ugyanezzel a betegséggel küzd. Geosits Norbert akkor a minisztériumoknak írt levelébe a sajátja mellett a többi gyermek problémáját is belefoglalta. Nem pénzt kért, hiszen ez egy OEP-támogatott műtét, hanem lehetőséget, hogy hol végzik el. Az egyik gyerek, aki akkor 16 éves volt, az operáció után meg is gyógyult. Gréta eddigi műtétjei sikerültek, de még több értágulata is van, ezért további műtétekre van szükség, az agyi értágulatokat csak egyenként lehet operálni. 

Az édesapa elmondása szerint kell egy bizonyos DSA gép, ami nincs mindenhol. Az első műtét után két évet vártak a következőre a Covid-járvány miatt. A második operáció 2021 októberében volt. Olyan zárójelentésük van, hogy háromhavonta mehetne műtétre a kislány - nem koponyafeltárással, hanem endovaszkuláris módon, ágyékon, vénán keresztül zajlik a beavatkozás -, mégis elakadt az ügye. 2022. január 25. volt a harmadik műtéti időpontja, de azt elhalasztották április 5-ére, mert éppen egy öthetes rehabilitációs gyógytornája volt Zalaegerszegen.

- Nem mentünk el januárban, de már februárban sem került sor egy másik gyerek hasonló műtétjére, mert valamiért leállították. A budapesti kórház, ahol ezeket a műtéteket végezték, már nem fogadja, az orvos, aki operálta, már nem dolgozik ott – meséli az anyuka.  

Az édesapa levelet írt a volt és a jelenlegi köztársasági elnöknek, és a minisztériumnak is, hogy keresnek egy kórházat, ahol a szükséges műtéteket elvégzik. Egyelőre nincs megoldás, de tovább keresnek. Alapítványt hoztak létre „Gréta a mi hősünk” néven, hogy gyűjtsenek arra az esetre, ha a kislányt külföldre kell vinni az operációk miatt. Kint egy ilyen beavatkozás privátban hatvanezer euró. Még hét-nyolc műtét hátra van.  

Aki szeretné támogatni Gréta gyógyulását, az alapítvány elérhetőségét a közösségi oldalon a szülők profilján megtalálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában