Vizsgálatok

2022.09.26. 09:57

Hétforrás: egyelőre nem iható a vize

2019 tavasza óta nem iható a Hétforrás vize. A népegészségügyi osztály munkatársai most ismét elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

vaol.hu

Nemsokára újra megvizsgálják a forrás vizét

Forrás: VN-archív

Tábla is figyelmeztet arra, hogy nem iható a Kőszegihegységben található Hétforrás vize. A nemrégiben a feliratot ismeretlenek leszedték, és máshova helyezték. A történteket a közösségi oldalon sokan megosztották, így azonban úgy tűnt, hogy új jelenségről van szó. L

apunk az ügyben megkereste a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t. Tájékoztatásukban felidézték: a járási hivatal népegészségügyi osztálya legutóbb 2019. május 21-én vett mintát a Hétforrás vizéből. Megállapították, kémiai szempontból megfelelő, de „bakteriológiai szempontból a víz nem minősíthető ivóvíznek”. A hatósági vizsgálat következményeként a forrásfoglalás mellett „Nem ivóvíz” felirat kihelyezéséről kellett gondoskodni. Ezt annak idején meg is tették. A népegészségügyi hatóság 2020 óta nem ellenőrizte a víz minőségét. 

A hatóság munkatársa a közelmúltban a társasággal azt közölte, mintát vesznek a Hétforrás vizéből. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kérte továbbá, hogy a Hörmann-forrást és a Gyertyán-kút vizét is vizsgálják meg. 

A többi foglalt forrás elapadt. Mint azt megtudtuk, a Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola esetében a vízmintavételt – a hatóság által jóváhagyott ütemezéssel – a Vasivíz Zrt. végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában