Horvászat

2022.09.25. 12:40

Horgászat - Balogh Áron a legjobb vasi versenyző

A method feeder szakág legjobb horgászai érkeztek Lukácsházára szeptember közepén. A háromnapos versenyen a változékony időjárás próbára tette a versenyzőket, az Abért-tó azonban jelesre vizsgázott.

Fotós: © Cseh Gábor

A kötelező edzésnapok után pénteken vette birtokba a középdöntőből érkező legjobb 40 horgász az Abért-tavat, ami először volt országos bajnoki finálé helyszíne. A MOHOSZ alelnökeként és a területi szövetség ügyvezetőjeként Puskás Norbert köszöntötte a versenyzőket, Polyák Csaba, a MOHOSZ Versenysport Iroda képviseletében pedig ismertette a sorsolási rács kialakításának szempontjait. Szólt arról is: pazar a tó halállománya, mert innen nincs halelvitel. A messziről érkező versenyzők is egyetértettek abban, ezért a vízért érdemes elutazni.

Az első fordulóban eső és szél nehezítette a pecások dolgát, a mezőny összesen mégis több mint 1200 kilogrammot zsákmányolt. A pontyoké volt a főszerep, és jó pár testesebb amur is horogra akadt.

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

A középdöntőből kevés ponttal érkező versenyzők a nyitófordulón több pontot gyűjtöttek mint amire számítottak, ezért alaposan összekavarodott a rangsor. Nagyon szoros volt az első nap után az élmezőny.

Gyimesi Bence előnyét szombaton is meg tudta tartani. Ekkor már inkább a kárászok, keszegek jelentkeztek a horgokon, az összfogás egy tonna fölött alakult. Vasárnap úgy ült partra a mezőny, hogy teljesen nyitott volt a verseny, és az első 5-6 helyezett közül bárki odaérhetett a dobogóra. Mindenki igyekezett a legjobb taktikát kiválasztani és alkalmazni. Napsütésben, élénk szélben folyt a viadal, lehűlt a víz, és egyre nehezebb volt halat fogni. Ennek ellenére sikerült meghaladni a 900 kilogrammos összefogást. A mérlegelésnél termetes pontyok, amurok és rengeteg kárász, dévérkeszeg került elő a szákokból.

Sejteni lehetett, hogy a döntő utolsó fordulója nagyon izgalmas lesz, de arra nem számított senki, hogy így felborul a sorrend. Végül az élen pontegyenlőség alakult ki, és a mérleg nyelve döntött: 14 ponttal, de több fogott súllyal Szabó Bencének sikerült megszereznie első magyar bajnoki címét. Bakó Péter - tavalyi bajnok - a második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig hatalmasat hajrázva Balog Áronnak sikerült felkapaszkodnia, aki egyben a legjobb vasi versenyző is lett.

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

Lapunknak arról mesélt: úgy öt éves lehetett, amikor édesapja jó barátja révén megismerkedett a horgászattal. Előbb csak hétvégente, hobbiból ragadott botot, aztán egyre inkább megkedvelte a sportot. Önszorgalomból, kíváncsiságból később olyan tavakra is eljárt, amelyen rendeznek versenyeken. Már jó néhány környékbeli amatőr megmérettetésen is túl volt azonban, amikor megszületett benne az elhatározás: benevez az országos bajnokságra. Azóta lényegében a horgászat tölti ki mindennapjait: ha nem a víz mellett van, akkor egy sárvári horgászboltban dolgozik. Az idei országos döntő a közelség miatt különösen fontos volt számára. Ahogy az már többször előfordult, az mellé a közeli ismerőse mellé sorsolták, akivel együtt készült a versenyre – a szélső hely ezúttal neki kedvezett. Szabó Bence az előzetes számítások szerint a ranglista 5-6. helyén áll, jövőre nagy eséllyel bent lehet a világbajnoki keretben mint horgásztag. Decemberben pedig tartalékosként utazik Dél-Afrikába a 2022-es világbajnokságra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában