Kitüntetés

2022.09.05. 07:00

Húsz éve egy hajóban eveznek az itt élőkkel - Ismerjék meg a díszpolgári címet kapott nemescsói lelkészházaspárt

Fotó: Unger Tamás

Díszpolgár lett az evangélikus lelkészházaspár, Kalincsák Balázsné Varga Katalin és Kalincsák Balázs, akik a Nemescsó–Meszlen–Acsád–Kőszegdoroszlói Társult Evangélikus Egyházközségben két évtizede végzik munkájukat.

Áldozatos szolgálatukért, a közösség összefogásáért és a lelki és kulturális élet terén kifejtett elkötelezett tevékenységükért kapták a kitüntetést Nemescsótól, ahol húsz éve élnek. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemre jártak, 2000-ben kötöttek házasságot, majd a tanulmányaikat Baselban, Svájcban folytatták. Pápán kezdték a munkát, lelkészjelöltként tanultak és szolgáltak. 2002 tavaszán szereztek diplomát, majd nyáron Ittzés János püspök lelkésszé avatta őket, augusztusban kapták az itteni megbízást.  

Az egyházközség pezsgő életének szervezése mellett közreműködtek az egyházközségben működő művészeti iskola, az Ács Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény életre hívásában, valamint létrehozták a Sartoris Szeretetszolgálatot, amelynek célja az egyházközség területén élő idősek megsegítése, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Feladataik közé tartozik a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés és a falugondnoki szolgálat. Énekkart alapítottak. A számos teendőjük és két gyermek nevelése mellett népművelői tevékenységet is folytatnak. Színházlátogatásokat és kirándulásokat szerveznek. Gyülekezet-történeti vetélkedőjük országos hírű. Nyári táborokat szerveznek Meszlenben a parókián. 

A gyülekezet ifjúsága egész évben aktív, segítenek a táborok szervezésében és lebonyolításában is.  Színdarabokat rendeznek és adnak elő, melyeket több helyszínen be is mutattak. Sokat dolgoztak azon, hogy az evangélikus templomot kétszer is felújítsák, megújuljon a gyülekezeti ház, új közösségi helyszínt alakítottak ki a Sztrókay-házban. Segítik a civil szervezetek munkáját és fennmaradását, továbbfejlődését a pályázatok megírásával és koordinálásával. Nemescsó gazdag egyháztörténeti múlttal rendelkezik, ezen értékek megőrzésében is fontos szerepet töltenek be.  

Kalincsák Balázs evangélikus lelkész idős szülei nem lehettek jelen a díszpolgári cím átadásán, de levelet küldtek, amiben kifejezve örömüket és büszkeségüket Lukács evangelistát idézték: „akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon”.  

Kalincsák Balázsné Varga Katalin azt fűzte a közösségi elismeréshez, hogy bárki akarhat nagy dolgokat, ha nem akad mellé segítő; ha nem hallják meg a hívó szót, akkor semmit sem ér az akarat.  

A nemescsóiaknak, a környékbelieknek, a gyülekezetünk minden más tagjának is ezt köszönjük: az „együtt örömét”. Kell egy lelki vezető, de azok az emberek is kellenek, akik a hívásra jönnek, és tesznek, és fáradságot nem kímélve véghez viszik azt, amire a közösségnek szüksége van – fogalmazott a lelkész asszony. 
Kalincsák Balázs egy metaforával élt: van egy hajó, amibe húsz éve beszálltunk, de a vitorlát fel kell húzni, az evezőlapátokat meg is kell fogni, és kell valaki, aki a szelet adja, amiért hálát kell adni az Úristennek.  

A lapátokat nemcsak mi fogjuk, hanem az itt élők is. Adja Isten, hogy újra és újra meg tudjuk ragadni közösen úgy, hogy tudjuk, ki fújja az igazi szelet – mondta a lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában