Négynapos program

2022.09.23. 14:25

Jubileumi gombásztalálkozó Velemben - fotók

Négy napon át a vasi település ad helyet a huszonötödik, jubileumi gombásztalálkozónak. Mintegy kétszázan érkeztek a rendezvényre, amelynek részeként az év gombája választás második fordulóját is megrendezik péntek este.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Régi barátokként köszöntik egymást az ország minden tájáról érkező gombászok a Velem határában található üdülőfaluban péntek reggel. Vannak, akik már az előző estét itt töltötték, mások most csatlakoznak a vendégekhez. Megérkeznek a túravezetők is, röviden ismertetik a tervezett útvonalakat: a Hörmann forrás, az Írottkő osztrák és magyar oldala, valamint a Stájerházak is szerepel az úticélok között. Elmondják azt is: melyik terepet kinek ajánlják és hogy milyen típusú növényzet jellemzi az adott részt. 

A rendezvény ideje alatt folyamatosan, egésznap zajlik a gombameghatározás: az egyik épületben felcímkézett tálcákra kirakva szemlélhetik meg az érdeklődők a különleges fajtákat: látunk légyölő galócát, citrom galócát, tinóruakat, sárga kénvirággombát. Győri Krisztinával itt, az asztalok között találkozunk, elmondja: szakmai ellenőrként dolgozik, ez jó alkalom arra, hogy felelevenítse tudását. – Minőségi, tudományos tábor, ami továbbképzésnek is beillik. A lakosság ugyan kiló számra hozza a vargányát bevizsgálásra, de még számos különleges faj létezik, amelyekkel csak ilyen körülmények között találkozni– teszi hozzá.  

A csapatösszetartás fontosságát emeli ki Kalauz József főszervező. Emlékeztet: minden évben más-más, értékes és érdekes gombalelőhelyeken szervezik meg a tábort. Novákfalván minden olyat gombát megnézhetnek, megismerhetnek a tábor résztvevői, amely ebben az évszakban megterem e vidéken. Megjegyzi: ez azoknak is kiváló lehetőség és alkalom, akik most ismerkednek a szakmával. Elárulja: vannak is többen, akik először csatlakoztak a programhoz. 

– Tanuljunk az idősebb társainktól, amíg lehet; tanuljunk a fiataloktól, amíg tudunk; és adjuk át tudásunkat, amíg van kinek – vallja Kalauz József, akit gombásztársai meglepetéssel köszöntöttek a jubileumi, 25. születésnap alkalmából.  

A túrák után vacsora, majd szakmai előadások sora várja a táborozókat. Előbb szakmai bemutatót hallhattak a terület sajátosságairól, köztük a termőtalaj milyenségéről és az erdőborításról, majd fényképek mellett idézik fel az elmúlt negyedévszázad fontosabb eseményeit, pillanatait.  

Az év gombája 2023 választás második fordulójának is otthont ad a rendezvény: az első körben, a 14. Zempléni Gombafesztiválon tizenkettőből hat fajtát válogattak be, most ezt kellett megfelezniük a szakembereknek. A továbbjutott három gomba közül elektronikus úton, szavazással választhatja meg a nyertest a nagyközönség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában