Kijáró

2022.09.21. 10:30

Konferencia Szombathelyen: egykoron kétszázezer magyar menekült el Ausztrián át

Találkozások az osztrák–magyar határ mentén a 20. században címmel tartottak háromnapos konferenciát múlt héten az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

Polgár Patrícia

Murber Ibolya történész, a konferencia főszervezője több előadást is tartott

Fotó: © Cseh Gábor

A határtörténelem múlt századi alakulásával foglalkozó konferencián annak szervezője, dr. habil. Murber Ibolya, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem Tanszékének egyetemi docense több előadást is tartott, egyikben az 1956-os menekültek és az osztrák–magyar határ kapcsolatát tárgyalta. A történelem tanszék konferenciájára neves magyar és osztrák szakemberek érkeztek, hogy több aspektusból megvizsgálják a múlt századi határviszonyokat. Dr. habil. Murber Ibolya egyetemi docens a konferencia harmadik, a technikai határzár idejét vizsgáló szekciójában csütörtöki előadásában az 1956-os menekültek és az osztrák–magyar határtérség viszonyáról tartott előadást. 

Prezentációjában kitért arra, hogy az osztrák–magyar államhatár a 20. században a Nyugat kapuját szimbolizálta a magyarok számára. Murber Ibolya azt is elmondta, hogy mivel a határszakasz csaknem 340 kilométer hosszú, így az akkori határőröknek nagy fejtörést okozott, hogy az 1956-os Magyarországról történő kivándorlás idején hogyan lehet egy ekkora határsávot megfelelően kontrollálni. A második világháborút követően egy átmeneti időszak után két különböző blokkba került a két ország: Ausztria semleges próbált maradni, míg Magyarország a keleti blokkba tartozott. 1949-re kialakult a technikai határzár Nyugat és Kelet között az 1945–1947 közötti intenzív kivándorlási hullám lecsillapítására.

Mint megtudtuk, 1947-ben 22 ezer ember, azaz egy magyar kisváros teljes lakosságának megfelelő létszámú kivándorló hagyta el országunkat. Az embercsempészés már 1947-ben is negatív felhangú kifejezés volt, ám 1956-ra az osztrák, illetve részben a magyar sajtó is hősként tekintett azokra az embercsempészekre, akik segítettek illegálisan átlépni a menekülteknek az osztrák–magyar határt. 1955- ben a szovjet csapatok kivonultak Ausztria területéről, így az oda kivándorló magyaroknak nem kellett félniük a retorziótól, emiatt ismét fellendült a kivándorlási szándék hazánkban. Az akkoriban megkísérelt határátlépések megközelítőleg 15 százaléka (mintegy ezer) volt sikeres. 

Az 1956-os menekülthullámban a lakosság két százaléka (közel 200 ezer ember) távozott Magyarországról. Ausztria tranzitországként szolgált számukra, többségük az USA-ban kívánt letelepedni. – Nyugaton örömmel fogadták akkor a fiatalokat, hiszen munkaerőhiánnyal küzdöttek. Többségük 30 év alatti, beilleszkedni akaró, európai kultúrával rendelkező, fehér bőrű kivándorló volt – mondta el a történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában