Szakrális hét

2022.09.13. 13:32

Mesterházy Anna keresztényként Srí Lankán tanulta az elcsendesedés tudományát

Via Sacra Sárvár szakrális hét első közösségi programjaként az ostffyasszonyfai származású Mesterházy Anna tartott beszámolót az elmúlt két évről, amelyet Srí Lankán, egy hegyi kolostorban töltött el, ahol meditációt tanult a helyi tanítóktól.

Polgár Patrícia

Mesterházy Anna Pethő Attila lelkész meghívására érkezett a szakrális hétre előadásával 20220912 Sárvár Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe

Fotó: Benkő Sándor

Mesterházy Anna a felsőoktatásban eltöltött évei alatt teológiát hallgatott, majd egy csaknem tízéves londoni kitérőt követően - ahol dizájnernek tanult és akként is dolgozott - követően úgy döntött, hogy barátaival Srí Lankára utazik, hogy meditációt tanuljon. Anna elmondta: azt figyelte meg magán, hogy az imádságra való ráhangolódásban nem tud olyan mértékben elcsendesedni az elméje, mint amennyire ő azt szeretné. Azt a fajta mély odafigyelést szerette volna Srí Lankán elsajátítani, amire az ázsiai akár keresztények, akár hinduk, akár buddhisták sokkal inkább képesek, mint az európai hívő emberek.

A magyarországnyi méretű trópusi szigetországban a több évtizedes angol megszállás nyomán a hindu és buddhista vallások mellett jelen van a protestáns anglikán egyház is. Európai szemmel nehéz elképzelni, ahogyan a pálmafák tövében, a sokszor nyitott oldalú, szabadtéri templomokban a keresztény hitet gyakorolják, pedig Srí Lankán ez így van.

Anna az egykori főváros, Kandy közelében, egy hegyi buddhista kolostor apátjától, Srí Lanka legkomolyabb meditációs szakemberétől sajátíthatta el a belső elcsendesedés tudományát. - Hihetetlen élmény kolostorban élni és megtapasztalni azt, hogy az Istenre való figyelést a nap 24 órájában tudja valaki gyakorolni – fogalmazta meg Mesterházy Anna, aki, bár buddhista tanítótól tanult, folyamatosan gyakorolta keresztény hitét a Kandy-ben található anglikán felekezet templomában, ahol egy alkalommal prédikálhatott is, sőt még a lábmosás szertartásában is részt vehetett. Hozzátette, rengetegféle meditáció létezik és az, amit ő tanult, egy alapfolyamat, aminek nem része a vizualizáció és Buddha sem jelenik meg az ember szeme előtt. Számára a meditáció sokkal inkább egy légzésélményt és egy nagyfokú odafigyelést jelent. Tartalmában nem ad hozzá a Krisztussal való kapcsolathoz, a hatására azonban sokkal hosszabban, tisztábban és mélyebben képes figyelni.

Anna arra a szomorú tényre is felhívta a megjelentek figyelmét, hogy Srí Lanka  szörnyű gazdasági helyzetben van, élelmiszer- és üzemanyaghiánnyal küzd, sok családnak a napi betevő biztosítása mellett nem jut pénze buszjegyre, így sokan a vallásukat sem tudják templomokban gyakorolni. Az összejövetel végén  tolmácsolta a sárvári híveknek a srí lankaiak segélykiáltását – a perselyadományokat a teológus az ázsiai országbéli prédikátor barátjának és gyülekezetének juttatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában