Sokak életét nehezítik

2022.09.28. 17:30

Míg nem érkezik panasz, maradnak a varjak a szombathelyi belvárosban

Korábban több alkalommal is foglalkozott lapunk a vetési varjak okozta problémákkal a belvárosban.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Az egyébként védett madárfaj hangoskodásával és a rengeteg madárpiszokkal nehezíti meg a megyeszékhelyen is – különösen a Pelikán-park környékén – az ott lakók életét. A problémára azonban van megoldás: indokolt esetben, a környezetvédelmi hatóságtól kapott külön engedéllyel a költési időszakon túl lehetőség van a fészkek áthelyezésére.

A szomszédos megyeszékhely, Zalaegerszeg belvárosában a szombathelyihez hasonló gondok adódtak a vetési varjak jelenléte kapcsán. Ott, a környezetvédelmi hatóság engedélye alapján augusztus közepétől fél éven át lehetőséget kaptak a fészkek áthelyezésére, a belvárosból való eltávolítására. Elsőként a szombathelyi városvezetésnél érdeklődtünk, hogy a vasi megyeszékhelyen terveznek-e hasonló megmozdulást, ám a városházáról a Vas Megyei Kormányhivatalhoz irányítottak minket a kérdésünkkel, ugyanis a hivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya illetékes a témában.

Forrás: Szendi Péter

A tőlük kapott tájékoztatás szerint a fészkek áthelyezéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. A kérelemre induló eljárásban az ügy sajátosságait - többek között az érintett faj egyedeire és állományára gyakorolt hatásait - figyelembe véve hozza meg a hatóság a döntést. Megjegyezték, hogy a vetési varjú hazánkban védett madárfaj, valamint, hogy a természet védelméről szóló törvény szerint Magyarországon tilos a védett állatfajok zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. A Vas Megyei Kormányhivatal válaszában kitért arra is, hogy Szombathelyen a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályhoz vetési varjú riasztására, kártételének megelőzésére nem érkezett kérelem, így Szombathelyen nem indokolt a fészkek áthelyezése.

Forrás: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában