Múltidéző

2022.09.10. 08:31

Negyven éve tették le a népművészeti tábor alapjait Velemben - fotók

Már a hetvenes években a vasi faragók, tárgyformálók rendszeresen, havonta találkoztak egymással Velemben. Mindig volt egymás számára mondanivalójuk, s persze elvégzendő munka is - ami által állandóan gazdagodott, fejlődött a velemi stúdió. Az évközi közös munkát az augusztusi táborozás koronázta meg. Ilyenkor két hétig együtt lehettek az alkotók, faragók, bútorkészítők, fazekasok, bőrösök, szövők, s más mesterségek képviselői.

Kelemen Attila

A faragók, tárgyformálók különféle szabadtéri játékokat készítettek – az idelátogató gyerekek nem kis örömére

Fotós: VN-archív

De nemcsak vasiak, az ország minden részéből érkeztek társak, barátok, kicserélni a tapasztalatokat, megvalósítani az évközben megszülető újabb terveket, elképzeléseket. 

Na és persze a résztvevőket közösséggé kovácsoló programok sem hiányoztak ilyenkor. A lélekmelengető esti beszélgetések, a tábortűznél elfogyasztott vacsorák hangulata marasztalta igazán az alkotókat, tette várva várt eseménnyé évről évre az itteni táborozásokat. 

Mint ahogy negyven évvel ezelőtt is, amikor nagy erőpróbák előtt álltak a „velemiek". A néhány év alatt fogalommá vált stúdió már akkor kinőtte kereteit. A ráirányuló, s egyre növekvő figyelem szükségessé tette bővítését. Az itteni példamutató eredmények ugyanis parancsolóan követelték; a stúdió tagjai a különféle tanfolyamokkal; továbbképzésekkel, gyakorlati bemutatókkal az ország más, hasonló törekvésű alkotóinak, szakkörvezetőinek a munkáját is segítsék. Ez azonban a régi módon már nem ment. Időközben be kellett vonni az itteni munkálatokba más kismesterségek képviselőit, s ezért szükségessé vált újabb műhelyek kialakítása, építése is. 

Ekkor kezdték építeni a kovácsműhelyt: fizikai dolgozók, mérnökök, könyvelők vállalták társadalmi munkában az alapozást. A tábor ideje alatt közösen össze is állították az épület szerkezeti vázát. 

Mindeközben a faragók, tárgyformálók különféle szabadtéri játékokat készítettek. Telepítettek ide egy forgó hintát is. A kocsiba fogott lóval hintázni lehetett. De készült itt libikóka, sőt még egy mászóoszlop is. A játszóteret 1982. augusztus 20-án a velemi óvodások „avatták fel". 

A velemi stúdió a paraszti kultúra tárgyi rekvizitumainak felkutatását, sőt bemutatását is vállalta. A környezet szinte kínálta a szabadtéri bemutatók rendezésének a lehetőségét. Így elsősorban azoknak a nagy méretű monumentális alkotásoknak a felállítását, amelyek elhelyezésére másutt alig-alig volt mód. A díszesen faragott-festett szőlőprések itteni bemutatása egyedülálló látványosságot kínált. 

Az alkotótáborban az év szeptemberében már állt is egy hatalmas bálványos prés. A gazdagon díszített, fából készített szerkezetet egy ügyes kezű ácsmester készítette 1862-ben. Több mint száz éven át tett jó szolgálatot mindenkori tulajdonosainak. Szüretről szüretre sok-sok hordó must csorgott le nagyméretű medencéjébe, mígnem a korszerűbb és jóval kisebb, gyárilag készült borsajtó kiszorította. Erre a gyönyörű darabra is az enyészet várt volna, ha a Szombathelyi Képtárépítő Egyesület Budapesti Baráti Körének tagjai meg nem veszik. A szállításáról a sárvári tsz gondoskodott. A Velemi Tárgyformáló Stúdió tagjai pedig a felállításával megalapozták a leendő szabadtéri bemutatót. Mivel az országban másutt még sehol nem gondoltak a hajdani borsajtók együttes bemutatására a terület kínálta lehetőségeket azon nyomban ki is használták. 

A terveknek megfelelően a közeli malomépület is a stúdióé lett. Pontosabban az egykori szoba és az üzemi tér a kapuszínnel, valamint a belső udvarral. Itt egy bolt kialakítását tervezték. Borsfay Tamás belsőépítésszel közösen tervezték a belső átalakításokat. A hajdani malomépület padlásterében vendégszobákat terveztek, s itt kapott helyet a továbbképző ház és a népművészeti tábor résztvevőinek ellátását biztosító konyha, ahol bemutató jelleggel régi receptek alapján különböző népi ételek is készültek. 

Közben Brodszky Ferenc és Patona Teréz a stúdió ötvendarabosra tervezett étkészletét, táljait, poharait korongozta, míg mások a faragóház ajtóinak és ablakainak vasalását csinálták. 

Negyven évvel ezelőtt egyértelmű volt: ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak, mindenkinek derekasan ki kellett vennie a részét a feladatokból. Szerencséjükre sokan támogatták, segítették a munkájukat mások is. Az 1982-es tábor előkészítésében például a kőszegi erdészet, illetve a Volán helyi kirendeltségének, a Nyugat-Magyarországi Fagazdasági Kombinát kereskedelmi osztályának, a Répcelaki Állami Gazdaság igazgatóságának, a sárvári baromfifeldolgozónak és a TÜZÉP-nek a vezetői, dolgozói is segítettek társadalmi munkában.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában