Hagyományt teremtenének

2022.09.18. 18:57

Nyugdíjas zarándoklat a Székesegyházban - "Az idős embernek az a feladata, hogy fényt hagyjon maga után"

Vasárnap délután nyugdíjas zarándokok töltötték meg a szombathelyi székesegyházat. A Nyugdíjasok zarándoklata idén először valósult meg az Egyházmegye Pasztorális Irodájának szervezésében, hagyományteremtő szándékkal.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A székesegyházba belépő résztvevők az ajtóban kis imafüzetet kaptak, melynek a mindennapokban nagy hasznát veszik. A hasznos tudnivalók ismertetése után dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynök köszöntötte az összegyűlt híveket, valamint dr. Márfi Gyula érseket, akinek előadásával kezdődött a zarándoklat.

Az érsek tanítását Simon és Garfunkel – Híd a romlás vizén című dalával kezdte, ezt apokrif imaként említette. Előadásában egyebek mellett az idősek feladatáról is beszélt. Szerinte az idős embernek az a feladata, hogy fényt tudjon hagyni maga után. Az előadás után különböző fakultatív programok várták a résztvevőket. Lehetett vezetett szentségimádáson részt venni a Madonna kápolnában, vagy imaösvényt bejárni a székesegyház mellékoltárainál, de akit ez érdekelt, vetített képek segítségével megismerhette ismerni Teresa de Jesus életét is, aki az idősek, nyugdíjasok védőszentje.

 

A nap szentmisével folytatódott, előtte ráhangolódásként Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató vezetésével közös éneklésre volt lehetőség. A szentmisét Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be, dr. Márfi Gyula érsek, dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynök és Császár István püspöki helynök, plébános koncelebrálásával.  Püspök atya szentbeszédében az idős korról beszélt. - Az öregeknek valódi tiszteletre és szeretetre van szükségük. Nemcsak hogy nem  fölöslegesek a társadalom számára, de hatalmas kincset hordoznak. Az idősek az egyházmegye, a család, a világ kincsei - fogalmazta meg a püspök. Majd útravalóként azt a tanácsot adta: legyenek az egyházmegye különleges kincsestára, aranyfedezete, imádságos háttere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában