Megelőzés

2022.09.18. 09:58

Ősszel gyakoribb a vadbaleset is - Mutatjuk a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait, hogy hogyan kerülhetjük el a bajt

police.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

Az őzek és szarvasok nászidőszakával megnövekszik a vadbalesetek száma is. Az Vas Megyei-Rendőr-főkapitányság hat pontban szedte össze, hogy mit tehet az autóvezető a baleset elkerülése érdekében.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság körültekintő járművezetésre hívja fel a figyelmet, és az alábbiakat javasolja a balesetek megelőzésére.

  • Haladása során fokozottan figyeljen, hogy időben észlelje a vadon élő állatokat!
  • Szereljen vadriasztót a járművére!
  • Fontos, hogy a járművezető folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát. Amennyiben vadat lát, lassítson!
  • Ha hirtelen mégis egy nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, dudáljon, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
  • Azokon az útszakaszokon, ahol fokozottan kell számolni vadak jelenlétével, figyelje az erre figyelmeztető jelzőtáblákat, tartson nagyobb követési távolságot és korlátozott látási körülmények között csökkentse sebességét!
  • Ha elpusztult vadállatot lát az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában