Választás

2022.09.27. 15:00

Polgármestert és képviselőket választanak Burgenlandban - 171 településen 12 ezer jelölt várja a voksokat

Október másodikán tartják Burgenlandban a helyhatósági választásokat. Több érdekességet is találtunk a voksolással kapcsolatban.

Horváth László

Illusztráció

Forrás: VN-archív

Az elmúlt pénteken már leadhatták szavazataikat azok, akik valamilyen okból nem tudnak részt venni az október másodikai helyhatósági választáson. A közzétett adatok szerint a 277 477 választópolgár 13,84 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. A szavazólapokat lezárták, és azokat a vasárnap leadott voksokkal együtt számolják meg. 

Burgenlandban 171 településen 12 ezer jelölt várja a szavazatokat. A képviselői helyek száma összesen 3100. A legtöbb polgármesterjelölt - szám szerint öt - Kismartonban (Eisenstadt) és Zurányban (Zurndorf) van. Kilenc településen pedig egyetlenegy szavazat is elég lesz a győzelemhez, ugyanis csak egy jelölt van. 

A pártok és listák „kínálata” ennek ellenére kiterjedt: az Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) és az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), mellett 18 településen lesz jelen az oltáskritikus párt (MFG) listája. Ezen kívül 72 olyan személy állított listát, amely egyik párthoz sem tartozik. 

Az idei az első szavazás, amelyet a burgenlandi tartományi parlament által elfogadott új választási szabályok szerint rendeznek. Ezek több teret engednek a digitalizációnak, illetve bárki szavazhat, akinek bejelentett lakóhelye a tartományban van.  Szavazategyenlőség esetén a pótszavazást október 23-án tartják meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában