Körkép

2022.09.12. 07:00

Sok ilyen jó szezon kellene még - A vasi fürdők azon vannak, hogy túléljék az energiaárak emelkedését is

A fürdők energiafelhasználása rendkívül magas, a drasztikusan növekvő energiaárak jelentős terhet jelentenek

vaol.hu

Bükfürdő nyitva van – nem terveznek üzemszünetet

Fotó: © Cseh Gábor

Bükfürdő

– Bükfürdőn a gyógyvizű kutak hőfoka 53–56 Celsius-fok, így a gyógyvizű medencék nem igényelnek pluszfűtést – tudtuk meg Koós Melindától, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójától. – A hideg vizű kútról töltött medencék és az épületek fűtése így is jelentős gázfelhasználással jár – tette hozzá a vezérigazgató. – Bízunk benne, hogy a költséghatékonyságot szolgáló lépéseink elegendő fedezetet nyújtanak a növekvő energiaköltségek ellentételezésére. Célunk, hogy a jelenlegi fogyasztásunk mértékét úgy csökkentsük, hogy az ne jelentse a szolgáltatások számának és minőségének csökkenését. A sajtóhíresztelésekkel ellentétben nem tervezzük a fürdő bezárását, üzemszünetét. Áremelés nem történt, szeptembertől kedvezményes utószezoni árakat alkalmaz a fürdő.

A Büki Gyógyfürdő Zrt. az év első nyolc hónapjában minden idők legjobb gazdálkodási mutatóit produkálta, ehhez nagymértékben hozzájárult a saját üzemeltetésében működtetett vendéglátás is. 

Sárvár 

– A koronavírus-helyzet alatt megtapasztaltuk, hogy válságmenedzselési üzemmódban kell működnünk – közölte Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő vezetője. – Októbertől pedig újabb nehézséggel kell megküzdenünk az energiaárak drasztikus emelkedése miatt. Számításaink szerint a földgázköltségünk nyolc-tízszeresére emelkedik, az új áramszerződés pedig a megemelkedett árral jövő év januárjától lép életbe. Kántás Zoltán a Magyar Fürdőszövetség elnökeként tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával. A cél az, hogy a fürdők képesek legyenek átvészelni ezt a nehéz időszakot. A többletköltséget a belépők árának emelésével sem lehetne kigazdálkodni, most, az utószezonban az árak amúgy is kedvezőbbek, mint a főszezoni időszakban. A legtöbb fürdő árképzése ezt az elvet követi. Kántás Zoltántól megtudtuk, a sárvári fürdő jó szezont zárt.

Sárvári fürdőhangulat. A válságmenedzselési üzemmód a belépők árára nincs hatással
Forrás: Benkő Sándor

 – A júniust, júliust, augusztust figyelembe véve a vendégforgalom a pandémia előtti, kiemelkedőnek mondható 2019-es év kilencvenhárom százalékán alakult. Tavalyhoz képest pedig idén ötszázalékos növekedés volt tapasztalható – összegzett az igazgató. 

Mesteri

 A Mesteri Termálfürdő szerencsésnek mondható helyzeten van. – A gáz árának emelkedése a fürdőhelyet minimális mértékben érinti, hiszen a csaknem 80 fokos termálvíz miatt a medencék hőtartása, illetve a fűtés szinte gázmentesen, azaz költségmentesen megoldható – közölte Matyi Gábor igazgató, hozzátéve: az áram miatt a költségek azonban közel ötszörösére emelkednek. Segítséget jelent, hogy a saját napelemes rendszert várhatóan október elején, november végén helyezik üzembe. Így jelentős összegeket tudnak megtakarítani, az áram esetében pedig minimálisra csökkenthetők a kiadások. A bérleti díjak, belépők árának emelése így nem várható. A termálfürdő egész évben nyitva tart, bezárást vagy a szolgáltatás felfüggesztését nem tervezik. Matyi Gábor elmondta továbbá, hogy az idei szezon jónak mondható, elégedettek a látogatószámmal. Sok ilyen szezonra lenne szükség ahhoz, hogy a járványhelyzet miatti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában