Lakógyűlést tartottak

2022.09.07. 18:00

Sokaknak teher a nyugdíj kipótlása - A hozzátartozók inkább vállalják a magasabb térítési díjat, mint szerettük otthonból való kiköltözését

Lakógyűlést tartottak a Területi Gondozási Központban miután a képviselőtestület a térítési díj 65 százalékos emeléséről döntött.

Merklin Tímea

Horváth Zoltán polgármester és Zétényi Irén intézményvezető keresik a megoldásokat

Forrás: Szendi Péter

Hogy fogadták a jelentősen megnőtt térítési díjakat? - kérdeztük Zétényi Irén intézményvezetőt, aki elmondta, hogy a hozzátartozók is járnak boltba, kapják a számlákat, megértéssel fogadták, hogy a térítési díjat fel kellett emelni.  

- Sokaknak nagy erőfeszítés lesz, hogy ki kell pótolni a térítési díjat, mert a lakó nyugdíja nem elég, de felvállalták. Mindenkivel egyénileg beszéltünk, ahol van több gyerek, unoka, elosztják a terhet. Az inkontinencia betéteket is külön ki kell fizetni ezután – mondta Zétényi Irén. – A polgármester elmondta nekik, hogy az intézményt az önkormányzat nem tudja tovább fenntartani. A lakók és a hozzátartozók számára aggasztó, hogy ha a csepregi gondozási központ állami fenntartásba kerül, esetleg szétszórják őket más településeken lévő intézményekbe, pedig nekik már ez az otthonuk, és félő, hogy abba belehalnának. De bízunk benne, hogy az önkormányzat mindent megtesz, hogy ez ne így legyen.  

Az étkezéssel kapcsolatban a lakók és a hozzátartozók úgy vélekedtek, hogy a napi ötszöri étkezés túl sok, egy idős szervezetnek már nincs szüksége annyi ételre, kidobálni pedig pazarlás, úgyhogy a cukorbetegeken kívül mindenki a napi háromszori étkezést kéri a továbbiakban. Ez anyagilag is kevesebb terhet jelent, a fennmaradó összeget lehet fordítani például egészségügyi betétre.  

A szociális törvény előírja, hogy ha a lakó nem tudja fizetni a térítési díjat, akkor meg kell vizsgálni, hogy van-e tartásra képes vagy kötelezhető hozzátartozó. Zétényi Irén elmondta, hogy a Területi Gondozási Központban egyetlen esetben sem kell jogi útra terelni ezt a kérdést, mert a hozzátartozók önként vállalják a plusz kiadást. Mindenki inkább a magasabb költségek megfizetését vállalja, mintsem ki kelljen költözni az otthonból. Hétfőn minden érintettel újból egyeztetnek.  A folyamatban lévő tárgyalásokról kérdeztük Horváth Zoltán polgármestert, aki elmondta: a bentlakás díjának megemelésével együtt is évi 49,4 milliót hozzátesz az önkormányzat a működéshez (vagyis fejenként közel évi kétmillió forinttal támogatják a lakókat). A feladatellátással megkeresték a katolikus és az evangélikus egyházat is – az épületet magát nem akarják átadni -, várják a válaszokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában