Körkép

2022.09.15. 12:00

Spóroló kollégiumok Vas megyében - Az emelkedő rezsi miatt nem csökkenhet a komfortérzet

Az emelkedő rezsiköltségek a kollégiumok működési rendjét is átírják. Takarékoskodni ezekben az intézményekben is muszáj lesz, ám a spórolással nem veszélyeztetik a kollégisták egészségét – derül ki körképünkből.

Vas Népe

Szabó Lóránt, Szalai Lőrinc a Németh Pál kollégiumban. A spórolás nem mehet az egészség rovására

Fotó: © Cseh Gábor

Az általunk megkérdezett kollégiumvezetők már most próbálják csökkenteni az energiafogyasztást, viszont komolyabb döntéseket még nem hoztak. Ami biztos: a bentlakók egészségét nem fogják veszélyeztetni a rezsicsökkentést célzó változtatásokkal, és – egyelőre – korlátozásokra vagy pluszkiadásokra sem kell számítaniuk a diákoknak. Az alapvető intézkedéseket már sok helyen megtették: ilyen például a folyosók csak szükségszerű megvilágítása, de a szellőztetésre is nagyobb figyelmet fordítanak majd. Vannak olyan kollégiumok, amelyekben a fűtést és a meleg vizet is távhőcég szolgáltatja, ezekben az intézményekben a szolgáltató és a kollégium fenntartója egyezteti majd a részleteket.

 A szombathelyi II. János Pál Katolikus Kollégiumban Gaspari Gábor titkár elmondta: az egyházmegyében átfogó intézkedési terv készül a hozzájuk tartozó intézmények rezsiköltségeinek csökkentésére. Az már biztos, hogy a kollégiumi hálótermekben 20 Celsius-fok lesz. A nagyobb közösségi programokat is átszervezik: vagy kültéren tartják meg, vagy tavaszig elnapolják őket. Gaspari Gábor hozzátette azt is, hogy a kollégium az online oktatásra történő esetleges átállás esetén sem fog bezárni. 

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója, Keszei Balázs elmondta, hogy csak olyan rezsicsökkentő lehetőségekkel foglalkoznak, amelyek semmilyen formában nem befolyásolják a gyerekek komfortérzetét. Mint megtudtuk, a kollégiumnak napelemes rendszere is van – az is segíti a takarékoskodást. Az igazgató hangsúlyozta: a jurisichos kollégistáknak semmiféle korlátozással vagy pluszköltséggel nem kell számolniuk. 

A vépi FVM DASZK Mezőgazdasági Szakképző Iskola kollégiumában az okozza a legnagyobb problémát, hogy a fűtést nem lehet szakaszolni. A vízmelegítő bojlereket energiatakarékosra cserélik, így próbálják csökkenteni a kiadásokat. A kollégistáknak nem kell drasztikus változásokra számítaniuk, az észszerű takarékoskodást azonban elvárják tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában