Visszatértek a kisdiákok

2022.09.19. 07:00

Szemeztek, préseltek - Kellemes hangulatú nap a szülőkkel a Csodaországban

Egy napra még az első osztályos kisdiákok is visszatértek a Csodaország Óvodába: együtt szemezték a szőlőt, préseltek, aztán itták a mustot az óvodásokkal.

Horváth László

Az óvoda Napraforgó csoportosai is kipróbálhatták a préselést

Forrás: VN/Csodaország Óvoda

A büki Csodaország Óvodában már sokéves hagyomány, hogy szeptember első napjaiban szüreti mulatságot szerveznek. – A veszélyhelyzet ideje alatt ezt a rendezvényünket több éven át csak zártkörűen tartottuk meg, idén azonban nagy örömünkre már a szülőkkel közösen valósíthattuk meg a programokat – mondta Tóth Viktória, az óvoda vezetője. – A szüreti néphagyományok, a gyümölcsökkel való ismerkedés egész héten jelen volt a gyermekek óvodai tevékenységeiben. Péntek délelőtt pedig a gyerekek szőlőt szemeztek, amit a szőlődaralás és -préselés követett. Lelkesen próbáltak ki minden munkafolyamatot, majd nagy örömmel kóstolták meg a „fárasztó munkájuk” eredményét, a mustot. Az általános iskolások, azaz a tavalyi nagycsoportosok a szüret kedvéért egy délelőttre még visszatértek az óvodába. 

A Katica és Kukori csoport tagjai mentek értük, hogy aztán bekapcsolódhassanak a közös feladatokba. A délelőtti programokat egy népi táncház zárta. A gyerekek kellemesen elfáradva mentek aludni. A művelődési házban délután már a szülőkkel közösen folytatódott a nap. A résztvevők népi játékokból álló feladatokban tehették próbára ügyességüket, aztán az óvoda bábmunkaközössége előadással kedveskedett. A Szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack című mese után Gerlecz Edit néptáncoktatóval táncra perdülhettek a gyermekek és szüleik is. A napot – az óvodában készített – „hamuban sült pogácsa” kóstolása zárta. – Célunk a szüreti hagyományok ápolása, értékeink megőrzése és továbbadása. – tette hozzá Tóth Viktória. – Az óvoda nevelési programjának hangsúlyos része a gyerekek készségfejlesztése, a tapasztalatszerzés, a játékban integrált tanulás mellett a közösségi érzés megerősítése. Ezekre mind kiváló alkalmat adott ez a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában