Gímszarvasok násza

2022.09.06. 20:00

Zeng és zúg az erdő: orgonálnak a szarvasok, az erdőjárókat óvatosságra intik - képgaléria

Elkezdődött a gímszarvasok násza, ezzel együtt a szarvasbőgés is. A vadászok és az erdészek a vad nyugalmának biztosítását kérik a vasi erdőjáróktól.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A bőgés egyfajta versengés a bikák között a minél jobb génállomány örökléséért: a cél az, hogy a kisebb, gyengébb egyedek ne szaporodjanak. Minél hangosabb egy bika, annál erősebb, ami azt jelenti, hogy ő a domináns hím. 

Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara vasi szervezetének elnöke elmondta, hogy a szarvasbőgés augusztus utolsó napjaiban kezdődött. -Fontos, hogy ne zavarjuk meg ilyenkor az állatokat. Egészen messziről hallani lehet a szarvasok hangját, de aki szeretne közelebb menni a bőgőterülethez, az jobb, ha vadászati jogokkal bíró emberrel teszi ezt - tette hozzá az elnök, majd azt is elárulta, hogy a szarvasok az erdők melletti tisztásokat kedvelik ezekben a hetekben.

 

A gímszarvas vadászat Magyarországon a vadászélmények csúcsa. Gímbikára leginkább párzáskor, a bőgés idején vadásznak. A vadászati idény szeptember elsejével kezdődött, de maga a bőgés nagyon eltérően indult el az egyes területeken. Ilyenkor a szarvas óvatos magatartása megváltozik, csak az ősi ösztöneire hallgat, ezt sok – bőgőkürtöt ügyesen kezelő – vadász megtapasztalhatja. A hazaiak mellett rengeteg külföldi vendégvadász is érkezik az országba ilyenkor. A bikavadászatok jellemzően a kora reggeli és késő délutáni, esti órákban zajlanak, így ezekben az időszakokban nagyobb figyelemmel kell járni az erdőben.

„Orgonálnak” a bikák, de nem csak jellegzetes hangjukkal demonstrálják erejüket, hanem össze is csapnak egymással, hogy eldöntsék, ki legyen a hárem ura - írja közleményében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az erdészet is arra kéri a kirándulókat, túrázókat, hogy szeptember-október hónapokban, a gímszarvas bőgés idején, a vad nyugalmának biztosítása és a balesetveszély elkerülése érdekében, az erdőlátogatást reggel 8 óra és délután 16 óra közé tervezzék. Fontos, hogy az erdőjárók a kijelölt turista útvonalakról ne térjenek le, és kutyát csak pórázon sétáltassanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában