Hivatalos átadó

2022.10.13. 19:00

750 millió forintból bővült a csákánydoroszlói iskola - fotók

Hivatalosan is átadták csütörtökön a csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola új épületrészét.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola épületbővítésének hivatalos átadó ünnepségén V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy nem várhatjuk a gyermekektől álmaik megvalósítását, ha azt látják, hogy mi magunk megtorpanunk az akadályok előtt. 

- A színvonalas oktatás és a hozzá szükséges méltó környezet megteremtése nemcsak a helyi közösségnek és a közeli településeken élőknek, hanem sokaknak a szívügye, hiszen a jövőt itt kezdjük írni, ezekben az iskolai padokban - tette hozzá a képviselő, majd arról is beszélt, hogy a kormány egyik fő célja, hogy megtartsa és fejlessze a közösségmegtartó épületeket és a közösségeket is. - Hiszünk abban, hogy ha egy településnek megmarad a temploma, iskolája, orvosi rendelője, akkor a településen élőknek is megmarad a hite, tudása, összetartozási ereje. A pedagógusokat külön is köszöntöm, mert hihetetlen tudással, elhivatottsággal és empátiával végzik nehéz és felelősségteljes munkájukat. Nekünk az a feladatunk, hogy elérjük: a szellemi megbecsülés mellé anyagi megbecsülés is társuljon.

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy Csákánydoroszló maximálisan kihasználta a pályázatok nyújtotta lehetőségeket. - Évekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ekkora településen ilyen volumenű beruházás valósuljon meg. Most ez összejött, és a megújult helyi iskola már felveszi a versenyt a városi intézményekkel, ezzel együtt segíti a helyben maradást - mondta. 

Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik a projekt előkészítésében, megvagvalósításában részt vettek. 

-Ma kiteljesedett a csákánydoroszlói iskola, hiszen tavaly a tornatermet adtunk át, utána pedig bővíthettük az épületet - tette hozzá.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, a legfontosabb az, hogy a diákok méltó körülmények között tanulhassanak, mert az igényes környezet igényes felnőttet nevel. - Aki egy településen iskolát épít, az a jövőnek szavaz bizalmat - mondta.  

Kozó József iskolaigazgató a beruházás előnyeiről beszélt, amelyek mind a tanulók javát szolgálják.

Szita Sándor, a kivitelező cég ügyvezetője a beruházás részleteit ismertette. A teljes beruházás 750 millió forintba került.  A bővítés két szinten valósult meg, közel 800 négyzetméteren. Szaktantermeket, csoporttermeket, egyéni foglalkoztatókat és kiszolgáló helyiségéket alakítottak ki. Az épületben nyolcszemélyes lift működik, emellett akadálymentesített is. Felújítást 555 négyzetméteren végeztek, az "A" épületben számítástechnikai és nyelvi labort alakítottak ki, és a vizesblokkokat is felújították. A "C" épületben az ebédlőt, a technika termet és a kiszolgáló helyiségeket korszerűsítették. Két darab új kondenzációs gázkazán és bojler biztosítja a fűtést és a melegvíz ellátást. Elöl tízállásos parkoló és kerékpártároló épült, az új főbejárat előtt pedig rendezvénytér létesült látványelemekkel. A sportpályát 1200 négyzetméteren gumiaszfalttal burkolták, sportszereket helyeztek ki, megújult a futópálya és közel 1500 négyzetméteren füvesítés is történt.

Az ünnepségen felléptek az iskola diákjai, majd a helyszínbejárás előtt Kiss György helyi plébános áldotta meg az épületet, és annak használóit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában