Megvalósult álom

2022.10.28. 18:30

A Hatos-iskola diákjai, szülők, városlakók együtt hódították meg az új kerékpárutat - fotók

A vépiek régi álma valósult meg: a kisvárostól a megyeszékhelyig lehet bringázni. Az új kerékpárút vépi szakaszát pénteken hivatalosan is felavatták. A Hatos-iskola diákjai, szülők, városlakók együtt hódították meg az új bicikliutat.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

– A szülői közösség szervezte a kerékpározást, hozzájuk csatlakoztunk. A mellényünkön még az a felirat szerepel: a Vép–Szombathely kerékpárútért, de szerencsére ez már érvényét veszítette: az út, amiért sokat harcoltunk, megépült. Hatalmas élmény végigmenni rajta, és ha minden jól megy, folytatódhat a belterületi szakasszal és még tovább, Porpác felé, Sárvár irányába – mondta Kovács Péter polgármester, miután a negyvenfős csapattal maga is megtette az utat a szombathelyi körforgalomig és vissza. Ágh Péter országgyűlési képviselő is méltatta az eredményt: – Az elmúlt években számos nagy álmot valósítottunk meg Vép közlekedésfejlesztése érdekében. Ilyen volt például az M86-os és Vép közti út felújítása, és most a kerékpárút megépítése, amely régi terve volt az itt élőknek. Közös összefogással vittük sikerre ezt az ügyet, amelyhez helyi, megyei és országos szövetség kellett.

 

Mint ismert 2020 februárjában dőlt el, hogy megvalósul a vépiek nagy álma a kerékpárúttal kapcsolatban: a szombathelyi körforgalom és a vépi napelempark közötti szakaszra vonatkozó pályázatot Szombathely megnyerte. A szakasz építéséhez 245 millió forintot kapott a megyeszékhely. A kerékpárút szombathelyi része a 86. számú főút városi elkerülő szakaszán megvalósított kerékpáros átvezetéstől indul, és 1,7 km-en keresztül vezet Vép irányába, Szombathely közigazgatási határáig.2020májusában zöld utat kapott a vépi szakasz építése is. A Vas Megyei Önkormányzattal konzorciumban benyújtott pályázat alapján ez a Vépet Szombathellyel összekötő 8443. számú út déli oldalán épült meg kétsávos szélességgel, 2073 méter hosszan a Kinizsi utca elejétől halad a napelemparkig.  A 100 százalékos támogatás összege közel 282 millió forint volt. Mostanra Véptől a megyeszékhelyig lehet a bringázni, aminek közlekedés-biztonsági szempontból óriási jelentősége van.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában