Jótékonyság

2022.10.25. 17:32

A jó szellem kiszabadult a palackból - Megmozdult a sárvári tankerület: adomány Kárpátaljának

Az egész Sárvári Tankerületi Központ megmozdult a Celldömölki Városi Általános Iskola kezdeményezésére: nagy mennyiségű tartós élelmiszer, tisztító- és tisztálkodószer, játék és iskolai segédeszköz gyűlt össze a kárpátaljai Sárosorosziban található testvériskolájuk számára.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Szoros, évekre visszanyúló kapcsolat fűzi egymáshoz a celldömölki városi és a sárosoroszi iskolát. A Határtalanul programban négyszer látogathattak vasi gyerekek Kárpátaljára és kötöttek életre szóló barátságokat. Viola István, az intézmény igazgatója egy percig nem habozott, amikor megkapta az előbb a pandémia, majd a háború miatt nehéz helyzetbe került testvériskola nyugalmazott igazgatójának segélykérő levelét. Abból egyebek között kiderül: állami támogatásban évek óta nem részesül az intézmény, mindent maguknak kell megteremteniük. Sok család elhagyta otthonát, ezért jelentősen csökkent az intézmény létszáma, két osztályt be is kellett zárni. Az ott maradók mindennapjait pedig megnehezítik a légvédelmi riadók – az iskola minden tanulójának, tanárának le kell menni ilyenkor az óvóhelyre, ami megtöri a tanulási folyamatot. 

– Gondoltam, itt helyben mindent megmozgatok, amit lehet, de nem kellett sokat várni és a tankerület is az ügy mellé állt. Mostanáig mintegy 15 iskolától, a celldömölki polgármesteri hivataltól és több helyi cégtől, vállalkozástól érkezett felajánlás. Az első fuvar vasárnap indult, most pakoljuk a másodikat, és úgy tűnik: lesz még folytatás – mondta a Celldömölki Általános Iskola igazgatója.  

– A Határtalanul Programnak hihetetlen érzelmi hozadéka van. Azt szoktam mondani, hogy akkor működik jól, ha a gyerekek onnan másik emberként jönnek haza. És tudom, hogy ez így is van – fogalmazott Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Majd így folytatta: – Ez a kezdeményezés jó alkalom arra is, hogy a gyerekek empátiát tanuljanak, megtapasztalják a jót tenni érzését és közben szembesülnek is kicsit a világgal – ami nekünk evidencia, az másnak nem feltétlenül az. 

Nem az például annak a kislánynak sem, aki most a tankerület egyik iskolájának tanulójaként, rózsaszín levélbe zárva küldte el gondolatait egykori tanító nénijének az első fuvarral. A több száz kiló liszttel, több doboznyi tisztítószerrel és az unicornisos iskolatáskával együtt szívek is útra keltek Celldömölkről – mert van, ami nem ismeri a határokat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában