A disznóvágás három közös estét is adott

2022.10.17. 16:37

A kaláka munka helyi érték és élő hagyomány Szattán - fotó

A kaláka munka értékét emelték ki és mutatták be a település új lakóit is bevonva Szattán a Vas Megyei Értékek Hete vasárnapi programsorozatában egy disznóvágás erejéig. 

Merklin Tímea

Forrás: Németh-Markó Viktória

A kaláka munka helyi érték és ma is élő hagyomány a picike (60-70 lakosú) településen, a falu mindig összefog, ha arra van szükség, legyen az kukoricatörés, gabonahordás, krumpliültetés vagy házépítés – tudtuk meg Markó Sándor polgármestertől, aki azt is elmondta, azért választották erre az alkalomra a disznóvágást, hogy vidám, laza hangulatban teljen a nap, és más közösségi rendezvényekre is legyen az itt előállított ételekből. Már szombaton este közösen sütötték az asszonyok a faluházban azt a kalácsot, ami másnap a kínáló sütemény volt. A vasárnap disznófogó pálinkával indult – amit jellemzően sózó vagy tüskés vagy bakszar körtéből főznek itt –, minden úgy történt, ahogy a faluban régóta szokás. Ebédre pörkölt volt, vacsorára húsleves, főtt hús paradicsommártással, valamint toros káposzta és hurkák.  

Hétfőn együtt pakolták el az edényeket és eszközöket, közösen takarították a faluházat és környékét, és még egyszer leültek egyet enni. Így aztán három napon át folyt a vigalom, mint a mesében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában