Megyei Prima díj 2022

2022.10.13. 07:00

A madarak kutatója: bemutatjuk dr. Gyurácz József ornitológust

A Vas Megyei Prima díjra jelöltek között bemutatjuk a magyar tudomány kategória győztesét, dr. Gyurácz József ornitológust, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Biológiai Tanszékének vezetőjét, a Magyar Madártani Egyesület Vas megyei csoportjának elnökét.

Merklin Tímea

Dr. Gyurácz József ornitológus

Fotó: © Cseh Gábor

Az általános iskolát Bükön végezte, majd a soproni erdészeti középiskolába járt. A pécsi egyetemen végzett 1985-ben, majd biológia szakos középiskolai tanári képesítést is szerzett a szegedi egyetemen. 1994-ben doktorált, 2006-ban habilitált. 1988-tól a Berzsenyi Dániel Főiskolán tanított, majd a jogutód intézményekben oktatott és vállalt tanszékvezetői, intézetigazgatói, dékáni feladatokat. 2017-től az ELTE SEK Biológiai Tanszékének vezetője. 

Az Aquila és az Ornis Hungarica tudományos folyóiratok szerkesztőbizottságainak tagja, a Cinege vasi madártani tájékoztató alapító-szerkesztője. Tudományos publikációinak száma 327. Fő kutatási területe az énekesmadarak vonulásának ökológiája. 1998-tól irányítja az Actio Hungarica és a Délkelet-Európai Madárvonulás-kutatási Hálózat keretében működő Tömördi Madárvárta kutatási programját. A Magyar madárvonulási atlasz egyik szerkesztője, szerzője és lektora, Magyarország madáratlasza egyik szerzője és lektora, Vas megye madarainak névjegyzéke társszerzője.

Kutatása eredményeként több madárfaj vonulási stratégiájának részletei váltak ismertté, melyeket a 2022-ben megjelent Eurázsia-Afrika madárvonulási atlaszban is felhasználtak. 1997-ben indította el és 2001-ig koordinálta a fokozottan védett gyurgyalag védelmi programját. Részt vett az Őrségi Nemzeti Park első kezelési tervének készítésében. Élővilág-védelmi szakértőként környezeti hatástanulmányok készítője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában