Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

2022.10.03. 18:52

Az élet erősebb, mint a félelem – Fotókampánnyal hívja fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület - fotók

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Szombathelyiek Egészségéért Egyesület évek óta figyelmeztet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára. Hétfői kampánynyitó rendezvényükön művészi és megrendítő fotók emlékeztettek a sokarcú kórra az Agora – Savaria Filmszínház árkádja alatt.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Tavaly október 1-jén fényfestést kapott a Víztorony, korábban többször szerveztek rózsaszín sétát, híres nők is beszéltek a téma kapcsán –, az idei „rózsaszín hónapban” új módját választotta a figyelemfelkeltésnek az egyesület: fotókkal ösztönzik a nőket és a férfiakat, hogy minél többen gondoljanak a daganatos megbetegedés lehetőségére, éljenek a szűrés lehetőségével és a gyanú esetén a lehető leggyorsabban cselekedjenek. Új volt a helyszín is: a Savaria mozinál Milisitsné Tátrai Beatrix, az egyesület elnöke emlékeztetett, világszinten előkelő helyet foglal el az emlőrák a daganatos megbetegedések listáján, Magyarországon pedig évente akár 7-8 ezer nőnél diagnosztizálják. Köszöntőjében hangsúlyozta még: ne csak a nők jussanak eszünkbe, ha az emlőrákról hallunk, hiszen évente 150-180 esetben a férfiak is érintettek. 

A hölgyektől azt kérte, figyeljenek férfitársaikra, barátaikra, rokonaikra. A férfiakat pedig arra biztatta, hogy ha valamilyen elváltozást éreznek a mellkasukon, azt ne bagatellizálják el, mielőbb keressék fel az orvosukat, jelentkezzenek be szűrővizsgálatra. – Az emlőrák viszonylag könnyen és korán felismerhető, ha ismerjük a testünket, ha minden hónapban elvégezzük az önvizsgálatot, és háromévente elmegyünk a behívó alapján a szűrővizsgálatokra. A 45–65 év közötti nőket hívják be a mammográfiás szűrésre, ám fiatalabb és idősebb korban sincs ennek akadálya: háziorvosi beutalóval, időpont-egyeztetéssel adott a részvétel lehetősége – mondta.

A Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda(EFI) közreműködésével és az önkormányzat támogatásával megvalósuló, pozitív üzeneteket közvetítő kampány egyik plakátján egy mellműtött nő látható, akinek a testére Magosi Beáta sminkmester festett rózsaszín szalagot – a remény szimbólumát. A másikról egy sugárzóan szép fiatal lány, Vágner Elizabet mosolyog – a fiatalok leljék örömüket abban, hogy nők és vigyázzanak ránk, ezt üzeni. A harmadik fotón a mellműtött asszony a családjával kapaszkodik össze: legyünk magunknak és a családtagjainknak is fontosak – így motivál a szűrésre. Az egyesület idei programját Csuk Zsuzsanna titkár mutatta be. 

A fotósorozat darabjairól – Kiss Nóra volt a fényképész – elmondta, szembejönnek majd velünk egész hónapban nagy formátumban a városi digitális hirdetőfelületeken, az EFI honlapján. Az egészségfejlesztési iroda a youtube-on és a közösségi médiában is elérhető filmet készít majd arról, hogyan készült a kampány – céljuk, hogy minél szélesebb körhöz eljussanak a pozitív üzenetek. A kampánynyitó végén a Zseton zenekar muzsikált a jelenlévőknek, akik rózsaszín pezsgővel koccintottak a minikoncert végén mindnyájunk egészségéért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában