A természetes élet növekedése

2022.10.13. 14:17

Az organikus pedagógia keresztény értékrendű, nem sürget, nem kényszerít - Előadás a Boldog Salkaházi Sára Technikumban

A Boldog Salkaházi Sára Technikumban Uzsalyné dr. Pécsi Rita impulzív előadásán vettek részt a Szombathelyi Egyházmegye köznevelési és szakképzési intézményeinek vezetői.

Merklin Tímea

Az előadás egy sorozat része volt, és alkalmat teremtett arra is, hogy az intézmények vezetői megtekinthessék az új szakképző intézményt és megismerhessék az oktatási és szociális ágazat indítandó képzéseit. Dr. Pécsi Rita neveléskutató előadássorozata szeptembertől júniusig tart, melyen a vezetők kéthetente vesznek részt, hogy elmélyedhessenek az organikus pedagógia életet adó erejében. 

A résztvevők alapos ismereteket kapnak az érzelmi intelligencia és az önértékelés, önbecsülés fontosságáról, a bizalompedagógiáról, a haragkezelésről, a különböző életkorokban lévő gyerekek fejlesztési feladatairól, a kötődéspedagógiáról, és megismerkedhetnek Josef Kentenich atyával is. Nevelési rendszerének öt kulcsszava (kötődés, szövetség, eszmény, életmozgás, bizalom) alapozta meg az organikus pedagógia létrejöttét. A keresztény értékrendű, érzelmi intelligenciára alapozó szemléletmód a természetben tapasztalható élet növekedését tekinti mintának. Nem sürget, nem kényszerít, hanem a belülről fakadó, saját kibontakozást segíti. 

A Boldog Salkaházi Sára Technikum oktatótestületének hosszútávú célja, hogy intézményükben a nevelés-oktatás az organikus pedagógia szellemiségére épüljön. Ennek érdekében a technikum és a kollégium vezetői részt vettek októberben Budapesten az I. Organikus Pedagógia Konferencián, hogy találkozhassanak olyan intézmények képviselőivel, ahol már bőven teremnek az organikus nevelés gyümölcsei, annak jegyében - Pécsi Rita egyik könyvének címével élve -, hogy „a nevelés az élet szolgálata”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában