Közgyűlési előzetes

2022.10.21. 19:58

Díjelengedésről, téli szünetről is döntenek Szombathelyen - A megemelkedett költségek átírják az eredeti terveket

Bérleti díjak elengedéséről, a városháza létszámának változásáról és néhány óvoda esetében hosszabb téli szünetről dönthet a szombathelyi közgyűlés.

Tömböly Ágnes

Fotó: VN-Archív

A „takarékossági program” intézkedései jövő csütörtökön ismét a szombathelyi közgyűlés elé kerülnek. Mint arról beszámoltunk: 74 pontból álló megszorító csomagot hagyott jóvá a szeptemberi ülésen a baloldali közgyűlési többség, attól mintegy 1 milliárd forintos megtakarítást remél a baloldali városvezetés az önkormányzat költségvetésében. Nemény András polgármester októberi közgyűlési előterjesztésében a polgármesteri hivatal létszámának változása is szerepel: azt 280,5-ről 278,5-re csökkenthetik november 1-jével

Ez a hivatali létszám azonban még így is magasabb, mint Puskás Tivadar irányításakor volt. Ismeretes: az előző polgármester idején 2019 júniusában a városháza létszám-előirányzata 230,5 volt. Igaz, akkor a közterület-felügyelet külön egységként működött, ott – a költségvetési tábla szerint – maximum 30-an dolgozhattak. A közterület-felügyelet 2020. január 1-jével beolvadt a hivatal apparátusába. Miután a kormányzati igazgatási szervekre vonatkozóan a kormány december 22. és január 6. között igazgatási szünetet rendelt el, így a polgármesteri hivatal igazgatási szünetét is meghosszabbítják január 6-áig. 

Bérleti szerződésekkel kapcsolatosan is dönthetnek a képviselők: a javaslat szerint a Weöres Sándor Színház esetében december 20. és 2023. január 30. között, míg a Savaria mozinál október 13-ától annak zárva tartásáig – várhatóan a fűtési időszak végéig – nem kell bérleti díjat fizetnie az ottani vendéglátóegységet üzemeltető cégnek. A zárva tartás idejével meghosszabbodhat az érintettek bérleti szerződése. 

Tizenöt óvodában december 22-étől január 8-áig tarthat majd a téli szünet, míg a Szombathelyi Barátság, a Hétszínvirág és a Mocorgó óvodákban december 19-én már nem fogadják a gyerekeket, ha a javaslatot jóváhagyják. Ennek az az oka, hogy fűtési rendszerük nem választható le a velük egy épületben lévő bölcsődétől, így azok téli szünetéhez igazították a „leállásukat”. 

Más óvodában ügyeletet tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában