Felelős szülők

2022.10.20. 11:30

Ékszertartó gyurmából, falevélből: egyszerű megoldást mutatunk, hogyan őrizhetjük meg a levelek lenyomatát

Tóth Kata

A hozzávalók és a kész tálkák: mindegyik más. Egy-két nap száradás a napon vagy langyos radiátoron meghozza a kész, öblös formát. Tetszőleges színű akrilfestékkel egyedi tál a végeredmény

Fotó: Tóth Kata

A gyurmával történő munka előtt kutassunk az avarban érdekes formájú levelek után. A gyerekek a legjobb botanikusok, ügyesen találnak szív, tojásdad vagy lándzsa alakú leveleket a kertben, parkban vagy arborétumban. Ügyeljünk arra, hogy ép és közepes méretű levél kerüljön a munkaasztalra, mert könnyebb dolgozni ilyen felülettel. A festetlen modellezőagyag natúr színe jól kiegészíti az alapelgondolást, de a festés is jól mutat a felületen. Finom, kidolgozott, részletekben gazdag, natúr szépségű kis tálkákat – ékszer- vagy kulcstartót – készíthetünk így, amelyek díszei lehetnek a gyerekszobáknak és ajándéknak is tökéletesek. 

Hozzávalók 

Levegőn száradó gyurma, vagy más néven modellezőmassza (beszerezhető fehér és terrakotta színben a hobbiboltokban), ép felületű, felnőtt tenyérnyi méretű őszi falevelek, sodrófa, nyújtólap, sütőpapír, hegyes olló, akrilfestékek, ecset (opcionális).

Elkészítés 

Első lépésben nyújtsuk ki a gyurmát sütőpapíron körülbelül 0,5 centiméter vastagra. Dolgozzunk annyival, amen - nyire szükségünk van. A többit zárjuk vissza a csomagolásba, mert különben hamar kiszárad. A levelet enyhén nyomkodva nyújtsuk bele a gyurmába. Ollóval óvatosan vágjuk körbe a levél kerületét. Sütőpapírral együtt helyezzük finoman egy kompótostálkába, melynek a száradás után felveszi az alakját. Egy-két nap száradás a napon vagy langyos radiátoron meghozza a kész, öblös formát. Az apró egyenetlenségeket csiszolópapírral dolgozzuk el. 

Forrás: Tóth Kata

Díszítés 

Tetszőleges színű akrilfestékkel egyedi tál lesz a munkánk eredménye. Ha nem tudjuk azonnal beszerezni a modellezőanyagot, otthon, házilag is elkészíthetjük. A szódabikarbónából kis odafigyeléssel olcsó és tartós gyurmaalapanyagot állíthatunk elő a konyhánkban is. A hozzávalók: 1 csésze szódabikarbóna (285 gramm), fél csésze étkezési keményítő (70 gramm), 3/4 csésze víz (160 milliliter). A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A porokhoz a vizet hozzáadva kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük a gyurmát. Hamar besűrűsödik, ilyenkor még tovább kell kevergetni három-öt percig, egészen addig, amíg gyurma állagú nem lesz.

Forrás: Tóth Kata

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában