A nagykövet is itt volt

2022.10.08. 14:04

Elkészült a teaház az egykori Farkas-villa udvarán - fotók

Japán teaházat avattak a szombaton délelőtt a Víztorony utcában, a felújítás alatt álló, egykori Farkas-villa kertjében.

Merkiln Tímea

Fotó: © Unger Tamás

Az Ataru Taiko Ütőegyüttes alapozta meg lendületes, dinamikus dobszóval a hangulatot, Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete köszöntőjében elmondta, hogy Magyarországon ez az első hagyományos japán stílusban épült teaház, része a szombathelyi Japán Centrum projektnek, amit a kormány, a város, japán és magyarországi cégek, magánszemélyek is támogatnak. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök kifejtette: a teázás spirituális szertartásának méltó helyszíne a teaház, a japán-magyar barátság szimbóluma. A képviselő az építkezés állami támogatását a külügyminisztérium révén érte el, és innen is köszönetet mondott Menczer Tamás államtitkárnak és Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy hozzásegítették a projektet, hogy kétmillió forint állami támogatást is kapjon. 

Bokányi Adrienn városi tanácsnok köszöntőjében a nyugodt, átszellemült teaszertartásokról beszélt, amelyek jóval többet jelentenek, mint egy illatos forró ital elfogyasztását, hiszen képesek kiszakítani minket a mindennapokból. A kivitelező cég képviseletében Székely András is üdvözölte a megjelenteket, megvilágítva, hogy a vállalat története négyszáz évvel és tizenhét generációval ezelőtt kezdődött Japánban faszerkezetű épületek megvalósításával. A modern időkben a fa mint építőanyag háttérbe szorult a betonnal és az acéllal szemben, ezért is öröm volt a teaház építése, amely japán és magyar emberek együttműködésével zajlott: a terveket japán hagyományoknak megfelelően Japánban készítették, de a kivitelezés, az ácsmunka magyar szakemberek munkáját dicséri.  

Takács Balázs, a szombathelyi japán cég (TDK) igazgatója az egyesület rendszeres támogatójaként elmondta: nagy örömére szolgál, hogy a japán gazdaságot képviselve a japán kultúra elemeit is megtalálhatja Szombathelyen, a cég szívesen támogatja az ilyen kezdeményezéseket.  

A programban sztárvendégek lesznek: Goto Mayumi Nihonga festőnő; Hijikata Seiko Temari mester; MES Utaite énekes. A színpadon Taiko dobok, Nihonga bemutató, Koto, Utaite, Kyudo, Judo, Karate, Kendo, Iaido, Ninjutsu, UTAITE, este pedig egyórás Ataru nagykoncert lesz.  A nagyteremben origami, japán témájú társasjáték, illatjáték, kagyló játék, japán játékok, ikebana, nihonga, kazarihimo, kumihimo, kalligráfia, gésa frizura, japán viselet, pólófestés, sushi workshop, japán teakóstoló, kendo kipróbálás, bonsai kiállítás, japán kard kiállítás, temari kiállítás. A galérián: japán édességek, japán ajándéktárgyak, J-POP és K POP ajándékok, manga. Előadásokat hallhatunk a következő témákban: Az anime varázsa; Expo 70-Expo 25-Oszaka; A japán tea története népdalokon keresztül; Ikebana virágrendezés és a japán esztétika; Temari élmény- kézműves workshop. Az előtérben japán street food, sushi, japán italok, Toyota tesztvezetés lesz.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában