Közlemény

2022.10.06. 12:52

Farkas Balázs véleményként írhatott valótlant Szendrőről

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger által indított rágalmazási perben múlt héten felmentették Farkas Balázst, az ugytudjuk.hu főszerkesztőjét. A Győri Ítélőtábla friss közleménye megerősítette: a cikkben véleménynyilvánítás történt. Ezekben az esetekben a leírtak igazságtartalmát pedig nem vizsgálják.

VN

Forrás: YouTube/dr. Szendrő-Németh Tamás

Mint arról beszámoltunk: elsőfokon felmentették, majd másodfokon rágalmazás miatt elítélték Farkas Balázst az ugytudjuk.hu főszerkesztőjét abban a perben, amit dr. Szendrő-Németh Tamás indított ellene egy 2020-ban közzétett cikk miatt. A Veszprémi Törvényszék 2022 májusában egyetértett a civil blogger álláspontjával: tényállítás történt és valótlan, becsületsértésre alkalmas kijelentéseket tett a kifogásolt írásban a portál főszerkesztője. A vádlott – Farkas Balázs – azonban fellebbezett a felmentés érdekében, szeptember 28-án pedig a Győri Ítélőtábla, mint harmadfokú bíróság megváltoztatta a másodfokú ítéletet.

Farkas cikkében nem tényállítások voltak

„A harmadfokú bíróság ítélete jogi indokolása szerint a magánvádló (dr. Szendrő-Németh Tamás – a szerk.) által sérelmezett kijelentések nem önálló tényállítások voltak, hanem szervesen kapcsolódtak a cikk részévé tett videófelvételhez, amely a magánvádló magatartását mutatta be. Az írásmű kifogásolt részei ezt a magatartást – a kerékpározás közben történt felvételkészítést és a behajtani tilos tábla mellett történt elhaladást – minősítette és értékelte, tehát erre vonatkozóan nem tényt állított, hanem csupán véleményt, bírálatot fogalmazott meg” – tájékoztatott dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla sajtószóvivője, hozzátéve: nem történt bűncselekmény. Mindezzel pedig megerősítette azt, amit az ítélethirdetés után a civil blogger egy videóbejegyzésben elmondott.

Ismert, nem ez az első alkalom, hogy véleménynyilvánítás mögé bújik az ugytudjuk.hu portál főszerkesztője, ez esetben sem tudta – hiszen ilyenkor nem kell – bizonyítani az általa leírtak valóságtartalmát.

Szendrőnek többet kell eltűrnie közszereplőként

Dr. Ferenczy Tamás válaszából megtudtuk azt is: az Alkotmánybíróság több határozatában kifejtette, hogy a közügyek vitatásában szerepet vállaló közszereplőknek nagyobb a tűrési kötelezettségük, dr. Szendrő-Németh Tamás pedig közszereplőnek minősül. A közleményből kiderült még: atekintetben, hogy a cikkben közöltek a becsület csorbítására alkalmasak-e, a társadalomban kialakult általános megítélés az irányadó, nem pedig a magánvádló egyéni megítélése. Eszerint nem esett folt dr. Szendrő-Németh Tamás becsületén akkor, amikor leírták saját szabálysértését vette videóra, hiszen ezt – az ítélőtábla szerint – az emberek általában nem tartják elítélendőnek.

Véleményportált működtetnek?

Ide kívánkozik a szombathelyi fideszes képviselők májusi közgyűlési akciója, ahol a baloldali portállal kapcsolatosan táblákkal hívták fel arra a figyelmet: az valótlan híreket közöl. „Úgy dugjuk el az igazságot, hogy hazudunk reggel, éjjel meg este” – írták le véleményüket a Farkas Balázs által irányított oldalról.

© Cseh Gábor
Fotós: Cseh Gábor / Forrás: VN/archív

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában