Nyolcadik alkalommal

2022.10.14. 15:00

Fazekastanulók a fekete kerámia hazájából: fazekastábort tartanak Magyarszombatfán - fotók

Nyolcadik alkalommal tartanak fazekastábort Magyarszombatfán, amelyre a fekete kerámia hazájából, Nádudvarról érkezett egy tízfős csoport. A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium tanulói nem először táboroznak az őrségi településen.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

- Ezúttal nem pályázati támogatásból, hanem a Hagyományok Háza által biztosított forrásból valósul meg a tábor, amelyen nyolc nádudvari fazekastanuló vesz rész két szakoktatóval, Sóczóné Kása Gyöngyivel és Fazekas Ferenccel - tudtuk meg Albert Attilától , az egyhetes program szakmai vezetőjétől. 

Az egyik oktató, Fazekas Ferenc évek óta visszajár Magyarszombatfára, nagy név a szakmában, családja az 1700-as évektől a Hajdú-Bihar megyében található Nádudvaron él, és alkot. Nevük valószínűleg ragadványnév, és a foglalkozásukból ered. A Fazekas família mindig arra törekedett, hogy megőrizze és tovább fejlessze a magyar népi fazekasságot, amely Nádudvaron elsősorban az úgynevezett fekete kerámiát jelenti.

A nádudvari csoport múlt vasárnap egy hétre érkezett Magyarszombatfára. Hétfőtől elsősorban korongozástechnikát tanultak, és kisebb tárgyakat készítettek a fiatalok. A hét fénypontja látványégetés volt: a résztvevők a saját maguk által készített tárgyakat égették ki Albert Attila iránymutatásai alapján.  

A magyarszombatfai fazekasmester, népi iparművész évek óta felkarolja a tábori programot. Ilyenkor a tanulók kilépve az iskola falai közül megismerkedhetnek az Őrség jellegzetes edényfajtáival, kipróbálhatnak új alapanyagokat és korongozási technikákat. Emellett tanulhatnak a történeti Őrség tárgy- és formakultúrájáról, a díszítési módok változásairól és a mázazási technikákról is. 

A Hagyományok Háza 2015 óta minden évben lehetőséget biztosít a magyarszombatfai fazekastáborra a Nemzeti Tehetség Program keretében, amelynek kettős célja van: egyfelől a tanulás, másfelől a tehetséggondozás. A második évtől a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium fazekas tanulói a program kedvezményezettjei, akik a tapasztalatok alapján mindig sokat tanulnak a tábor egy hete alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában