Megyei Prima díj 2022

2022.10.12. 07:00

Ferkovics József festő- és grafikusművész megtáltosodott itt

A 2022-es Vas megyei Prima díjra jelöltek között bemutatjuk Ferkovics József festő- és grafikusművészt, aki a magyar képző- és iparművészet kategória győztese.

VN

Fotó: Unger Tamás

Letenyén született, gyermekkorát állami gondozottként élte meg. Korán megmutatkozott a képzőművészet iránti vonzalma, sokat rajzolt és festett, a tanárai biztatták, támogatták. A Pécsi Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt, majd Budapesten lett szerkesztőségi tagja és illusztrátora a Romano Nyeviphe roma kulturális és közéleti lapnak. A Cigány Ifjúsági Szövetség szervező titkáraként dolgozott 1990-ig. 

Nagykanizsán alapított családot, majd visszatért Budapestre, egy cikluson át közéleti szerepet is vállalt, nemzetiségi képviselő volt 1994–98 között. 2010-ben jött Szombathelyre, ahol a folyamatos kapcsolatépítéssel beleszőtte magát az itteni kulturális életbe, szervezőmunkája meghatározóvá vált, alkotóként pedig a vasi képzőművészet egyik megkerülhetetlen alakja lett. A Vas megyei önkormányzat megbízásából 2010-től 2013-ig vezette a területi roma irodát, 2014-től 2019- ig képviselő volt a szombathelyi önkormányzatban. Ferkovics Józsefnek országosan legalább száz kiállítása volt, ebből negyvenet Vas megyében rendeztek.

 A Holocaust sorozata, amelyre 2014-ben kérte fel a Romano Instituto Alapítvány, világhírű lett; New Yorktól Izraelig bemutatták, Budapesten is többször látható volt a Holocaust Központban. Saját bevallása szerint azóta a legtermékenyebb, amióta Vas megyében él, mintha megtáltosodott volna itt; rengeteg képet fest, megbízásai vannak. 2020-ban jelent meg egy művészetéről szóló képes album, 2022-ben elkészítette a 100xSzép Vas megye reprezentatív album képanyagát. 2021- ben, a 60. születésnapján a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékérmét és Szombathely város oklevelét kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában