Szemle

2022.10.14. 16:52

Gímszarvas trófeaszemle tizedszer - Tizenkilenc vadásztársaság százharmincöt gímszarvas trófeáját mutatták be - fotók, videó

Tizenkilenc vadásztársaság százharmincöt gímszarvas trófeáját mutatták be a tizedik alkalommal megrendezett szemlén. A két legnagyobb példány tulajdonosa anonim maradt, a harmadik legnagyobb bika elejtésének történetét viszont megismerhettük.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

A nap sem sütött és az eső sem esett – igazi vadászatra alkalmas időben, igazi vadászkörnyezetben rendezték meg a tizedik, jubileumi Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemlét a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a vasi vadászkamara közös szervezésében. A határon innen és túlról is sokan érkeztek a Káld-Hidegkúti Vadászház mellett elterülő füves területre. A Vas megyei Vadászkürt Együttes üdvözlésével kezdődött a szemle, majd Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta: az idei szarvashím vadászat eredményét mutatják be. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken összesen 139 bikát ejtettek, ebből hetvenet hoztak el a kiállításra. Szólt arról is, a jövőben szorosabban, magasabb szinten együttműködnek majd a rendőrfőkapitánysággal.  

A számok bizonyítják, a Vas megyei vadászatra jogosultak jól állnak a munkához, szakszerűen végzik a vadgazdálkodást. Minden hiedelem ellenére minden évben olyan trófeákat hoznak, amilyeneket korábban elképzelhetetlennek tartottak – fogalmazott beszédében Gagyi István, a vasi vadászkamara elnöke. Kitért arra is, a vadászatra jogosultak terhei nőttek: a terményárak kétszeresére, de sok esetben háromszorosára emelkedtek, az eladható vadhús ára azonban nem nőtt, ahogy az eladható vadászatok értékének változása is csak az euró és a forint közötti pénzmozgásnak köszönhető. A felelős vadgazdálkodás megvalósítása a mai körülmények között, az éghajlatváltozással terhelt világban nem egyszerű – hangsúlyozta.  

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés, és egyben a Vas Megyei Vadászkamara felügyelőbizottságának elnöke kiemelte: tíz évvel ezelőtt tovább élő hagyományt sikerült teremteni. Az pedig külön öröm számára, hogy kétszer annyi trófeát tudnak az idén bemutatni, mint egy évtizeddel ezelőtt. Felhívta a figyelmet arra is: idén is lesz jótékonysági vadászat – az így befolyt összeget a Markusovszky Kórház javára ajánlják fel. 

A pénteken megrendezett szemlén összesen tizenkilenc vadásztársaság százharmincöt gímszarvas trófeáját mutatták be. A legnagyobb agancs 14,93, míg a második helyen végző 13,18 kilogrammot nyom – elejtőjük és kísérőik is anonimek maradtak.  A harmadik helyen egy 12 éves bika 12,46 kilogrammos agancsa végzett – egy visszatérő német vendég lőtte Rátót térségében, kísérője Perjési Balázs volt. – Ott voltam, amikor hajnalban a bika kiváltott a lucernaföldön, a Rába partján. Este ide mentem vissza a vendéggel: akkor egyedül, bőgés nélkül jött. Combnyi vastagságú fákat vert fel – ebből is sejtettem a méretét, de nem mondtam meg, nehogy elizgulja. Végül 120 méterről egy jól irányzott lövéssel sikerült leteríteni – avat be a részletekbe. Perjési Balázs azt mondja, 22 éve hivatásos vadász, de neki is ez a legnagyobb zsákmánya eddig. Aztán így emlékszik: - Csak miután eldördült a lövés, akkor mondtam meg a vendégnek: szerintem élete bikáját lőtte. Csak akkor hitte el, mikor közelről megnéztük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában