Sok színben pompázó madarak

2022.10.07. 14:00

Háromszáz madár csiripel az OMK-ban - Pénteken nyitott a díszmadár-kiállítás, ahol a kakadu hintázni, az ara makaó kocsizni szeret - fotók, videó

A kakadu hintázni, az ara makaó kocsizni szeret, a sárgahomlokú amazon a Kacagó áriát énekli, ha jó kedve van. Pompás környezetet építettek az Oladi Művelődési Központ hatalmas tornatermében rendezett, péntektől vasárnapig tartó díszmadár kiállításnak, ahol háromszáz madár csiripel, és folyamatosan érkeznek az óvodás és iskolás csoportok.

Merklin Tímea

A sárgabóbitás kakadu szívesen produkálja magát a gyerekek előtt, és boldogan megült a toronyi Csicsergő óvodából érkezett fiúcska, Tóth Dávid karján

Forrás: Szendi Péter

Ajkay Ferenc, a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület elnöke szervezte a kiállítást, ahol 57 tenyésztő mutatja be a madarait, zömében a régióból érkeztek. A rengeteg kis és nagytestű, változatos színvilágú madár között rendkívül intelligens állatok is vannak. A sárgacsőrű Ricco egy ausztráliai nemespapagáj, Lütyi egy sárgabóbitás kakadu, szeret hintázni, úgy alszik el rendszerint, hogy löki magát a hintáján, addig produkálja magát a kalitkában, amíg kiveszik, és boldogan megy játszani a gyerekekkel. 

Ruby egy ara papagáj, beszél és énekel, a napszaknak megfelelően köszön, sosem hibázza el; mondja, hogy szeretlek, rászól a gazdájára, hogy Ne kiabálj!, időnként megkérdezi: Hogy vagy? Rosszalkodni is tud, ő is arra hajt, hogy kijöhessen a kalitkából, és szívesen táncol a mobiltelefonon szolgáltatott zenére, az óvodások örömére. A bébi korú ara makaónak még  nincs neve, de már igazi show-madár: szereti, ha kocsin húzogatják körbe-körbe; hasonló akcióban a papagájok többsége nem lenne partner.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában