Hogyan kerül a víz a csapba?

2022.10.28. 18:18

Hatalmas szivattyú, hosszú csövek, zakatoló gázkazán – Ilyen volt az Erőművek Éjszakája Szombathelyen - fotók, videó

Hogyan kerül a víz a csapba? Honnan jön a fűtés és miből lesz az áram? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak, akik csatlakoztak az Erőművek Éjszakája programsorozathoz pénteken.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

A szombathelyi Váci Mihály utcában, a lakóházak között található a Vasivíz Zrt. egykori északi gépháza. A kúriaépületben ma már csak ipari célra termelnek vizet, és itt üzemel a vízműtörténeti múzeum is. A pályázati támogatásból megújult tárlat előjegyzéssel hétköznapokon és december végéig szombatonként látogatható, de az Erőművek Éjszakája alkalmából is kinyitotta kapuit. – Az interaktív összeállítás a víz és a szennyvíz útját mutatja be – mondta el Némethy Mária, a szervezet sajtóreferense, aki fontosnak tartja: a gyerekek megtanulják, 208 kút segítségével kerül a csapba a felszín alatti rétegvíz Vas megyében, a szennyvizet pedig visszajuttatják a természetbe, azaz a Perint patakba. Az iskolás Pintér Doriánnal az átemelő szivattyúnál találkoztunk. Édesanyjával és nagymamájával érkezett a programra: az interneten hallottak erről a kezdeményezésről, gondolták, kipróbálják. 

A Vasivíz Zrt. a szombathelyi szennyvíztisztító telephelyén is fogadta a látogatókat, akik megtudhatták: hogyan és milyen úton halad végig naponta 45 ezer köbméter szennyvíz a tisztítórendszereken. A Sárdéri Vízmű gépházában pedig arra kaptak választ az érdeklődők, a rendszer hogyan biztosítja a megfelelő víznyomást annak érdekében, hogy minden környékbeli ház csapjából megfelelő intenzitással folyhasson a víz.  

Mind a kilenc üzemlátogatási időpont előfoglalással betelt a Szombathelyi Távhőszolgáltató Vízöntő utcai telephelyére. Az itt található kazánházban öt gázkazán és három füstgázhasznosító üzemel, és az általuk termelt hőenergiával biztosítja a cég a fűtést és/vagy a melegvizet a távhős ingatlanok felében. Az érdeklődők végig nézhették a teljes termelési folyamatot a motoroktól a kéményekig, a generátortól a transzformátorig, és meghallgathattak egy 18 hengeres, 8321 lóerős motort is működés közben. Langer Attila elárulta: érdeklik a különböző technikai megoldások, érdeklik a nagy motorok – kifejezetten azért jelentkezett, hogy ezt megnézhesse. Simon Anna, a Szombathelyi Távhőszolgáltató marketingasszisztense elmondta: mindez jó alkalom arra, hogy az érdeklődők megtudják, hogyan lesz meleg a radiátor - ehhez pedig nem csak gépek, de a nap huszonnégy órájában készenlétben lévő szakemberek is kellenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában