Összejövetel

2022.10.07. 19:06

Herényi ünnep múltidézéssel - Kilencven éve épült fel a kultúrház - fotók

Múltidéző ünnepséget tartottak a Herényiek Házában, visszatekintve az eltelt kilencven évre. A Castrum Kvintett fanfárral nyitott, Szekér Hanna, a Herényiek Háza munkatársa köszöntötte a résztvevőket pénteken délután.

Merklin Tímea

Közösségi koccintás a Béke téren

Fotó: © Unger Tamás

Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke vetített képes prezentációt tartott Őseink példáján – Herényi értékek címmel. 1932-ben építették fel a falubeliek a kultúrházat. Az akkor alig ezerlelkes községben számtalan egyesület volt aktív. Leánykör alakult, a fiatalok rendszeresen mutattak be színdarabokat. Működött a Herényi Levente Egyesület és az Iparoskör is. 1947-ben futballpályát épített a község, focicsapatuk volt. 

– Ha elődeink nem lettek volna ilyen állhatatosak, példamutatóak, akkor nekünk, késői utódoknak nem lett volna mit továbbvinnünk, megmentenünk – fogalmazott az elnök, hozzátéve: 1994-ben alakult meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület, hogy a herényi kultúrházat megmentse a teljes lepusztulástól, életet leheljen bele, és a közösségi élet színterévé tegye. Évről évre bővültek a körök, programok, egyre többen vettek részt a közösségi esteken is. 2003-ban indult útjára a Herényi Virágút, felismerve azt az egyedülálló különlegességet, hogy az egy négyzetkilométerre jutó kertészetek száma itt a legtöbb az országban. Időközben felújították a Herényiek Házát: 2007 áprilisában adták át a 21. századi színvonalú Herényi Kerékpáros és Kulturális Központot. Itt működik a térség turisztikai és kerékpároscentruma is. Számtalan szakkörnek adnak otthont, népszerűek a gyermekfoglalkozásaik, a táboraik, a heti piac, a Herényi Esszenciák programsorozat.

 Az ünnepségen fellépett a Herényi Nótakör, pohárköszöntőt mondott dr. Nemény András polgármester és Horváth Gábor körzeti képviselő. Balázsy Péter megyei jegyző a vasi önkormányzat oklevelével gratulált. Bokor Zoltán esperesplébános áldást adott házra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában