Versenyek középiskolásoknak

2022.10.13. 17:30

Honvédségi nyílt kiképzési nap: katonás kihívások a szombathelyi reptéren - fotók

Repülőgépszárnyat cipeltek, terepjárót vontattak, szét- és összeszerelték a gépkarabélyokat azok a középiskolások, akik részt vettek a reptéren szervezett honvédségi nyílt kiképzési napon.

Merklin Tímea

Fotó: © Cseh Gábor

Páli Zoltán ezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka köszöntötte a Vas Megyei Közgyűlés, a Vas Megyei Védelmi Bizottság, a megyei tankerületek, a meghívott iskolák, a társszervek és a Magyar Honvédség meghívott alakulatainak képviselőit. Vámos Zoltán főispán, a megyei védelmi bizottság elnöke a rendezvény fővédnökeként arról beszélt a gyerekeknek, hogy 20- 25 évvel ezelőtt maga is szívesen vett részt hasonló honvédelmi versenyeken. 

- Nagyon jó helyen vagytok, mert egy ilyen verseny azokat a képességeket – fegyelmet, kitartást, csapatban való gondolkodást – fejleszti, amelyek szükségesek az életben ahhoz, hogy sikeres felnőtté tudjatok válni – mondta, hozzátéve: Magyarországnak szüksége van alkalmas és harcra kész emberekre. 

Az akadálypályán hat középiskola diákjai küzdötték le az eléjük állított feladatokat – lőttek, kúsztak, bújtak, futottak, gránátot is dobtak –, eljött a Gépipari, a Herman Ottó és a Vépi Mezőgazdasági Technikum, a Kanizsai, a Premontrei gimnázium és a Savaria-iskola egy-egy 12 fős csapattal. 

Sásdi Imre alezredes, a 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka köszönetet mondott az állományának és a helyi toborzó iroda munkatársainak, hogy a napot megszervezték. Mint azt megtudtuk tőle, tavasszal kapta a területvédelmi zászlóalj a feladatot, hogy a honvédségről szóló ismeretek terjesztésében meg kell célozni a fiatalokat is, és Molnár Tamás őrnaggyal azt találták ki, hogy bővítik a kapcsolataikat a középiskolásokkal. Első körben a megyeszékhelyre koncentráltak, de szeretnék kibővíteni a szervező munkát megyei szintűre, és vidéki városokban is tartani ilyen nyílt napot. Kitaláltak egy akadálypályát a repülőtérre, amelynek állomásai játékos kihívások formájában ízelítőt adnak a kiképzési foglalkozások tartalmából. 

Molnár Tamás őrnagy kísérte helyszínről helyszínre az iskolaigazgatókat, hogy tájékoztassa őket, hol mi zajlik. Láttunk katonai testnevelést sok fekvőtámasszal, laposkúszást gépkarabéllyal, célok leküzdését fedezékből fedezékbe rohanva, airsoft fegyverekkel. Az 1850 kilogrammos terepjárót kötéllel kellett elhúzni a csapatoknak, Marosi Zsolt őrmester tolatott vissza vele újra és újra türelmesen, és ő dobott a gyerekek elé zöld füstjelző gyertyát, imitálva a vegyi támadás alá vett veszélyes terepszakaszt, amire reagálva gázálarcot kellett felvenni, és abban kúszni át a hatalmas álcatakaró alatt. Mint azt az őrmester elmondta, a gyakorló kézigránátot legalább tíz métert kell elhajítani, az Ural 4320 nehéz gumiját csak négy gyerek együtt tudja odébb hurcolni, és az SZD9-es vitorlázó repülőgép leszerelt szárnyának cipeléséhez is össze kell fogni a csapatnak az erőit. 

Tamás Dániel önkéntes tartalékos főhadnagytól megtudtuk: a gépkarabély szét -és összeszerelése nagy kihívás volt a diákok számára, mert mindenkinek a kezében először volt ilyen, nehezen, de lelkesen birkóztak az alkatrészekkel. Bodnár Erika önkéntes tartalékos őrmester tapasztalatai szerint nagyon élvezték a középiskolások a feladatokat, nem nagyon lőttek eddig airsoft fegyverrel. Újdonságot jelentett a katonás rend, az alaki foglalkozás.  

Varga-Kaisler Bársonyka, a Kanizsai Dorottya Gimnázium 11. osztályos diákja elmondta: saját testsúlyos és köredzésekkel edzi magát rendszeresen, és ez a felkészültség itt el is kél, mert elég megerőltető az akadálypálya, de leküzdhető feladatokkal, amelyek sikerélményt nyújtanak. Neki például a laposkúszás volt az egyik legnagyobb kihívás, amelyben meg kell feszíteni az egész testet, viszont maga a testhelyzet lassítja a mozgást, és szokatlan volt, hogy eközben az alkarján fegyvert is kell vinni. 

A versennyel párhuzamosan Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium ifjúságstratégiai osztályának vezetője tartott prezentációt a kadét programról az iskolaigazgatóknak. Az intézményvezetők közül ketten is fontolóra vették, hogy indítanak az iskolájukban ilyen osztályt. Egyikük, a Vépi Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Hollósi Éva elmondta: rendészeti ágazati képzés is folyik náluk, őket szeretnék ebbe bevonni elsősorban, illetve a mezőgazdasági gépésztechnikus tanulókat. 

A hazafias, honvédelmi nevelés egyébként is kiemelt terület az intézményben, a kadét programot nagyon jó lehetőségnek tartják a Honvédelmi Minisztériummal való együttműködés alapján, mert ez egy magasabb szintet jelent. Korábban is tudtak erről, de ilyen sok információt még nem kaptak róla, mint itt a repülőtéri nyílt kiképzési napon. A tájékoztatás megerősítette az igazgatónőt abban, hogy szeretnének a programhoz csatlakozni. Az akadálypálya-versenyre a rendészeti ágazat technikus hallgatóit hozták, akiknek van lőgyakorlatuk – intézményük alagsorában van a lőtér -, egyik fiú boldogan újságolta, hogy itt jobban sikerült neki a lövészet, mint az iskolában. 

A legaktívabb csapat különdíját a KDG, a szituációs pálya legeredményesebb csapatának járó különdíjat a Premontrei kapta, a legjobb lövő csapatnak járó különdíjat a vépi technikum nyerte el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában