A válasz egyértelmű

2022.10.14. 07:00

Iható vagy sem a Hétforrás vize? - Megvan a hatósági vizsgálat eredménye

A válasz egyértelmű: a forrásvíz nem ivókút, így mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja - olvasható a Vas Megyei Kormányhivatal tájékoztatójában.

Horváth László

Fotó: Unger Tamás

A népegészségügyi hatóságok végzik az ivóvíz-szolgáltatók, a vízellátó rendszerek ivóvízminőség-ellenőrzését, hatósági felügyeletét. A kormányrendelet előírásai nem vonatkoznak a forrásokra.

Mivel a források vizét a kirándulók fogyaszthatják, ezért a kormányhivatal járási népegészségügyi osztályai - nem kötelező hatósági feladatként - időszakosan vizsgáltatják azok minőségét.

A Hétforrás a Kőszegi-hegység legismertebb forrása. Az elmúlt hetekben először a közösségi oldalakon, majd a sajtóban is megjelent a hír, hogy nem lehet inni a forrás vízéből. A kirándulóhelyhez kikerült a „Nem ivóvíz” feliratú tábla.

A szombathelyi népegészségügyi osztály tájékoztatása szerint a kőszegi Hétforrásnál 2019. május 21-én végzett vízminta-vételezés eredménye a kifogásolt kategóriába esett, ezért már akkor elhelyeztek egy tájékoztató táblát a forrás közelében. Ezt a közelmúltban valaki áthelyezte a forráshoz, emiatt kelthette fel most jobban a kirándulók, turisták figyelmét.

A Hétforrás vize iránti fokozott lakossági érdeklődésre tekintettel a népegészségügyi osztály szeptemberben 20-án ismét vízmintát vett, amely bakteriológiai és kémiai szempontból megfelelőnek bizonyult - olvasható a Vas Megyei Kormányhivatal közleményében.

Fontos tudni, hogy a mintavételi eredmények mindig pillanatnyi állapotot tükröznek, a források vizének minősége változó, azt a természeti környezet, a csapadék mennyisége, természetes vagy emberi tevékenységből származó szennyeződések, a forrás közvetlen környezetének és a vízvételi helynek a tisztasága egyaránt befolyásolja.

A fentiekre tekintettel ezeknek a vizeknek a fogyasztása nem ajánlható biztonsággal, még akkor sem, ha a „Nem ivóvíz” tábla nincs kihelyezve. Tiltó, tájékoztató táblát pedig csak az rakhat ki, akinek a területén a forrás található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában