2027-ig várnunk kell

2022.10.25. 14:42

Ön látta? Mutatjuk, milyen volt a napfogyatkozás a Savaria Egyetemi Központ tetejéről - fotók, videó

Közös távcsöves észlelést hirdetett az ELTE Savaria Egyetemi Központ Földrajz Tanszéke és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület kedden, a részleges napfogyatkozás idejére.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Éppen időben oszlott el az éjszaka érkezett hidegfront felhőzete, kellemes időben, ideális körülmények között lehettek tanúi az érdeklődők a részleges napfogyatkozásnak. A jelenség 11:17 perckor kezdődött, a legnagyobb takarást 12:22 perckor érte el, és 13:28-kor ért véget.
Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között áll, Szombathelyről nézve mintegy 30 százalékos takarásban volt a két égitest. Ekkora fénycsökkenés szabad szemmel nem érzékelhető. 

Forrás: Szendi Péter

A Savaria Egyetemi Központ C–épületének tetején található Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban a napszűrővel ellátott távcsövön, illetve hidrogén-alfa és normál fényben, védőszemüveggel is megfigyelhették a jelenséget az érdeklődők. Több iskolai csoport bejelentkezett az eseményre és jöttek az intézmény hallgatói is. – Néhányszor jártam már itt gyakorlaton, de fontosnak tartottam ismét eljönni. A testközelből szerezett tapasztalatot alkalomadtán talán továbbadhatom majd a diákjaimnak – mondta Novák Róbert, végzős történelem-földrajz szakos hallgató. 

Fotós: Jova István, károlyházi csillagfotós / Forrás: kisalfold.hu

Pusztai-Eredics Alexandra, a csillagvizsgáló vezetője elmondta: a napfogyatkozás ideje alatt mérték és dokumentálták a levegő hőmérsékletét és páratartalmát. Elárulta: még egy óra sem telt a folyamatból, a hőmérő már két fokkal hűvösebbet mutatott. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosnak látszó napfogyatkozás 2027. augusztus másodikán várható.

Jova István, károlyházi csillagfotós felvétele:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában