Akár lekvárt is készíthetünk

2022.10.14. 14:00

Kalauz Katalin tartott gombás ételkészítési bemutatót a szombathelyi vásárcsarnokban - fotók

„Bombajó! Gomba, jó?” jelmondattal tematikus gombás hetet tartott a Szombathelyi Gomba- és Gyógynövényklub a Vásárcsarnokban. A közös szervezésű rendezvény záró napján Kalauz Katalin gombás ételeket készített és kínált az érdeklődőknek.

Polgár Patrícia

Fotó: © Unger Tamás

A tematikus héten minden a gombáról szólt a Hunyadi út felőli kiscsarnokban: volt élőgomba- és gyógynövény-kiállítás, gyermekfoglalkozások, gombákat ábrázoló művészeti alkotások, érdekes előadások és gomba-totó is.

Pénteken délelőtt Kalauz Katalin gombavizsgáló, kistermelő tartott gombás ételkészítési bemutatót. A gombalekvár elkészítési módjába avatta be az érdeklődőket. Mint kiderült, a különleges étel elkészítéséhez célszerű valamilyenféle tinórut használni, ez ugyanis az egyetlen gomba, aminek az állaga a lekváréhoz hasonlít a főzés és pépesítés után. Katalin egy kilogrammnyi felaprított (esetleg darált) gombát egy edényben feltett főni, majd amikor az puhára főtt, pépesítette és tíz dekagramm cukorral, kevés reszelt gyömbérrel és narancshéjjal lekvár állagúra forralta. Mint mondja, az általa használt fűszerek helyett bármilyen ízlés szerinti ízesítő használható az ínyencséghez, amit vadételekhez ajánl leginkább.

A lekvár mellett kétféle (petrezselymes és paprikás) erdeigomba-fasírtot kínált házi készítésű medvehagymasalátával, az étellel kapcsolatban pedig örömmel válaszolt a felé záporozó kérdésekre. A kíváncsi piacozók megtudhatták: a gombafasírt akkor a legfinomabb, ha minél többféle gomba van benne. Katalin fasírtjába került vargánya, rizike, lila pereszke és tinóru is.

 A kistermelő elmondta, a gomba semmilyen hőkezelést nem igényel a sütés előtt, így nyersen darálja azt le. Továbbá, a ledarált zsemlét (ebből egy kilogrammnyi gombához 4-5 darab kell) sem szükséges vízbe áztatni, hiszen a gomba 90 százaléka víz, lesz mivel megszívnia magát a fasírtnak. A ledarált hozzávalókhoz három tojást, néhány gerezd fokhagymát, egy fej vöröshagymát, egy teáskanál sót, egy csipet borsot és kakukkfüvet kevert. Az így kapott alaphoz az egyik fasírthoz kevés petrezselymet, míg a másikhoz aprított piros húsú paprikát adott. Gáztepsiben 50 percig sütötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában