Megyei Prima díj 2022

2022.10.20. 07:00

Kések tűzzel-vassal: bemutatjuk Boznánszky László harmadik generációs kézműves késest

A Vas Megyei Prima Díjra jelöltjei között a Magyar népművészet és közművelődés kategória győztese ifjú Boznánszky László harmadik generációs kézműves késes.

Merklin Tímea

Boznánszky László

Fotó: © Szendi Péter

A nagypapa, Boznánszky Ferenc késes 1957-ben nyitotta meg műhelyét Celldömölkön, a szakmát fia, id. Boznánszky László máig folytatja. A család legfiatalabb késese, ifjabb Boznánszky László 2016-ban nyitott önálló műhelyt, ötvözi a hagyományos eljárásokat a modern technológiával, úgy viszi tovább a családi tradíciókat, hogy közben a saját elképzeléseit is megvalósítja. 2019-től népi tárgyalkotó iparművész a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület döntése alapján. 

A pályaválasztáskor nem volt kérdés: késes akart lenni. A fémipari alapok megszerzéséhez mechanikai műszerésznek tanult, dolgozott logisztikusként és üzletkötőként, kamionsofőrként, de érezte, hogy nem ez az útja. A késesszakmát a génjeiben hordozza, már kisgyermekként órákig figyelte apját munka közben. Első saját befejezett kését nagymamájának készítette. Hétköznapi, formájuk szerint maskara, arató, fejesgörbe, cakli késeket készít leginkább, de vadászkések, tőrök, konyha- és szakácskések is kerülnek ki a műhelyéből. Alkotásait rendszeresen zsűrizteti, több kiállításon mutatta már be késeit, vásárokra jár. 

Már vállalkozása első évében különdíjas lett a Tűzzel-Vassal Fesztiválon, majd 2021-ben a „funkcionális zsebkés” kategóriában is díjazták. A Népi Iparművész cím megerősíti abban, hogy a családi tradíciót méltó módon viszi tovább. Három gyermeke közül Benedek már sok mindent megcsinál a műhelyben, Barnabás is szeret kalapálni, talán ők készítik majd a negyedik generációs Boznánszky-késeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában