Helyi értékek

2022.10.18. 10:20

Kiállítás Meszlenben - fotók

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága és a Vas Megyei Önkormányzat közös szervezésében 2022.október 6. és 2022.október 16. között Helyi Értékek Hete eseménysorozatot valósított meg, melyhez megyeszerte több mint 80 település között Meszlen is csatlakozott.

Civil/Balázs Anikó

Forrás: Balázs Anikó

Meszlen Község Önkormányzatának régóta dédelgetett álma volt egy helytörténeti, helyi értékeket bemutató kiállítás megszervezése. A program megvalósítása több hónap előkészülettel járt. A rendezvény megnyitójára október 16-án tartották. A programra elsősorban a helybélieket, az elszármazottakat és a szomszédos települések lakóit várták. Az érdeklődők találkozhattak a településen megtalálható régmúlt használati eszközökkel ( fateknő, hurkatöltő, 1800-as évekbeli  pipa, pengő ) a falu történelméről szóló írásokkal, különböző emlékeket és történeteket megelevenítő és felidéző fotókkal és újságcikkekkel, a helyi fazekasház termékeivel és a jelenleg is működő hímző szakkör alkotásaival. A rendezvényt Őri Zoltán polgármester ünnepi beszéde nyitotta meg. Utána a tárlatvezetés és egy kis megvendégelés következett.

Az önkormányzat fontosnak tartja a magyar (azon belül is a helyi) kulturális és néphagyományok felderítését, valamint igényes megszólaltatását, jelen korba való adaptálását és megőrzését, a helytörténeti kutatásokat.  Feladatai között van a kulturális hagyományok megőrzése, a generációk közötti kapcsolatok erősítése, a polgárok életminőségét javító, értékhordozó tevékenységek létrehozása és helyi értéktár létesítése. 

A rendezvény során kicsik és nagyok együtt beszélgettek. Az idősebbek meséltek a fiataloknak a régmúlt dolgairól, felidézték az emlékeket, a kiállított fotókon felismerték önmagukat és az akkori közösségek tagjait. A résztvevők példát mutattak a közösségi élet íratlan szabályaiból és nem utolsó sorban a szabadidő hasznos és kulturált eltöltéséről. Ismét közelebb kerültek egymáshoz, erősödött az identitástudatuk, megtapasztalták, hogy milyen jó egy közösséghez tartozni. Jó volt őket így látni. 

A kiállítás több időpontban is megtekinthető még a helyi Közösségi Színtérben (Közösségi Házban): 

2022.10.20-án   9.00- 11.00 ig
2022.10.22.-én 15.00-17.00-ig
2022.10.25.-én 14.00- 15.00-ig 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában