Körkép

2022.10.31. 12:14

Kiállnak a magyar érdekek mellett - Vasi települések is támogatják Szita Károly Ursula von der Leyennek írt levelét

Vas megye települései is kiállnak Szita Károly, Kaposvár polgármestere Ursula von der Leyennek írt levele mellett.

vaol.hu

Ursula von der Leyennek címezte levelét Szita Károly

Fotó: Szerb elnöki hivatal sajtószolgálata

 Mint arról beszámoltunk, levélben fordult Ursula von der Leyenhez Kaposvár polgármestere. Szita Károly, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is, a többi között a jelenlegi uniós szankciós politika önkormányzatokat érintő következményeiről tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét. „(…) a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt intézményeink megfelelő működése veszélybe került. Csak példaként említem, hogy a jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország huszonöt legnagyobb városában jövőre 135 milliárd forinttal kerül többe a gáz- és áramszolgáltatás, mint idén” – írta Szita Károly. A kőszegi képviselő-testület október 20-i ülésén döntött arról, hogy a város is csatlakozik ahhoz a tájékoztató-informáló anyaghoz, amelyet Szita Károly vezetésével a Megyei Jogú Városok Szövetsége indított el. 

– Elviselhetetlen terheket jelent a szankciós politika következménye. Fontosnak tartottuk tájékoztatni az Európai Bizottságot, hogy itt helyben mit jelent mindez – magyarázta Básthy Béla polgármester a levél aláírását. Hasonló állásponton van Morgós István, Sitke polgármestere.

 – Támogatjuk Szita Károly levelét, hiszen a mostani nehéz helyzetben minden forrás számít. Így mindannyiunk érdeke, hogy az Európai Uniótól is megérkezzenek azok a pénzek, amik járnak Magyarországnak – emelte ki a faluvezető. A sitkei képviselő-testület a héten tárgyalja az erre vonatkozó határozati javaslatot. – A javaslatot csütörtökön vittem be testületi ülésre, amin szerencsére minden képviselő ott tudott lenni, és egyhangú döntés született: támogattuk Szita Károly levelét – mondta el Glavanics Krisztina, Narda polgármestere.

 – Az egész ország érdeke, hogy ily módon is kiálljunk a magyar érdekek mellett. Azt gondolom, a legkisebb településnek is be kell állnia e kezdeményezés mögé, hiszen fejlődésünk ennek függvénye is, miután nem látjuk, mi vár ránk, ha ez a mostani tendencia folytatódik – indokolta döntésük hátterét a faluvezető. 

Értesüléseink szerint megyénkben számos önkormányzatnál ezen a héten kerül a képviselő-testület elé a Szita Károly levelét támogató határozati javaslat, annak aláírásáról több helyen már pozitív döntés született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában