Demonstráció

2022.10.28. 19:40

Kiálltak a tanárokért Szombathelyen is – Szolidaritási tüntetést tartottak - fotók, videó

A szombathelyi diákönkormányzat és az ADOM diákmozgalom szervezésében Tegyünk a jövőnkért – Álljunk ki együtt a tanárainkért címmel tartottak szolidaritási tüntetést a városháza előtti téren péntek délután.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

A pedagógusok számára magasabb bért, az oktatás feltételeinek javítását, kevesebb tananyagot és önálló oktatási minisztériumot is követeltek a péntek délutáni demonstráción a diákok, a tanárok és a szülők Szombathelyen. Imre Marcell diákpolgármester szerint „az oktatás haldoklik”, korszerű Nemzeti Alaptantervre, valamint a tanulók és a tanárok terheinek csökkentésére lenne szükség. A tüntetők többször skandálták a Nincs tanár, nincs jövő(!), illetve a Fizessétek ki a tanárainkat(!) mondatokat.

„Van egy álmom, hogy szülő ne csak az lehessen, aki a gyereket meg tudja csinálni, aztán veri, vagy csak az anyját, mert megszülte neki, ki a gyerek előtt, ki csak úgy, hogy hallja, vagy láthatás közben a lányait megfojtja. Az lehessen szülő, ki a gyermekét szereti” – hangzott el Bebesi Csabától, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjától, a kijelentést nagy taps követte. De a tanító „álma” még a tisztességes bér, a szabad véleménynyilvánítás és a munkaeszközök szabad megválasztása is.

 

Balta Betty szülőként követelte az oktatás azonnali reformjának megkezdését. Szerinte a tanterv teljesíthetetlen, kaotikus, és az oktatási rendszer minden egyes szereplője frusztrált. A megmozdulás mellett kiálltak a városvezető frakció tagjai is: a városháza homlokzatán felirat jelezte: „Veletek vagyunk”, a baloldali politikusok aláírásaival.

Imre Marcell diákpolgármester ugyanakkor cáfolta, hogy a baloldali politikusok segítették volna a tüntetés megszervezését. A megmozdulásokat egyébként addig tartják, amíg célt nem érnek – erről Horváth Félix Gáspár diák-alpolgármester beszélt érdeklődésünkre. Kérdésünkre, mi hiányzik abból az iskolából, ahova ők járnak, példaként a toalettpapírt említették. Hozzátették: a szülőknek sok mindent kell fizetniük, amit szerintük az államnak kellene állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában