Záró esemény

2022.10.16. 16:20

Lezárták a Turba-emlékévet - Napra pontosan 150 éve született Turba József

A Szent György Lovagrend és a Vitézi Rend idén februárban emlékévet hirdetett a 83. gyalogezred megalakulásának 140. évfordulója tiszteletére, kiemelve Turba József ezredes alakját, aki 1917 áprilisa és 1918 októbere között volt az ezred parancsnoka, és napra pontosan, vasárnap 150 éve született. Az emlékév záró eseményét ma délután tartották meg a Petőfi utcai Jézus Szíve templomban.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

A Turba-emlékévet lezáró eseményt latin nyelvű Mindenszentek litániával nyitotta meg Kiss György csákánydoroszlói plébános. Az imádságot követően Fülöp András, a Szent György Lovagrend Vas megyei priorátusa tagjának, az elmúlt év eseményeire történő visszaemlékezésével zárult az emlékév. Fülöp András egy, a jövő évben megtartandó olasz-osztrák-magyar találkozót is meghirdetett a világháborús hősök leszármazottai számára.

- A magyar és az osztrák katonák a háború során minden körülmények között fegyelmezettek, engedelmesek, hűségesek és bajtársiasak voltak, méltók arra, hogy emlékezzenek rájuk - mondta el Wolfgang Wildberger nyugalmazott ezredes, az Osztrák Fekete Kereszt Burgenland tartományi vezetője emlékező beszédében.

Az első világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák emlékezetének ápolására alkotta meg Molnár Péter Az utolsó lehetőség címet viselő dokumentumfilmjét, Fülöp András és társai kutatásaira alapozva. Az alkotást dr. Stencinger Norbert hadtörténész, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú alapítvány kuratóriumi tagja méltatta, aki elmondta: a film 42 Vas vármegye környéki katonának állít emléket a leszármazottaik elbeszéléseire támaszkodva. A film elkészítéséért Tóth Kálmán képviselő a szombathelyi önkormányzat nevében emléklapot adott át Molnár Péternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában