Közgyűlés

2022.10.27. 13:53

Maradt az alpári stílus a közgyűlésen: Kreténezés és káromkodás - fotók

Nem változott a szombathelyi baloldali képviselők kottája: bár október 23-án még az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Nemény András, ehhez képest maradt a megszokott kommunikáció, éles hangon kritizálták az Orbán-kormány intézkedéseit, a kormánypártot és Hende Csabát a baloldali képviselők a közgyűlés első napirendi pontjának vitájában.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Több mint három órán át tartott a két közgyűlés közötti beszámolóhoz kapcsolódó vita, amiben pró és kontra értékelték az eddigi városvezetői munkát. Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) felszólalásában élesen bírálta Nemény Andrásék eddigi teljesítményét, az szerinte sok szombathelyi számára okozott csalódást, a város fejlődése megállt. 

Egymás után sorolta azokat az önkormányzati kampányban tett baloldali ígéreteket - például 1000 parkoló, 1000 fa program, ingyen wifi - is, amelyek nem teljesültek az elmúlt esztendőkben. Több se kellett a városvezetői frakció tagjainak: a járdafelújítási programtól a kormányzati forrásból zajló útfelújításokon át, játszótér-beruházásokról és az északi iparterület fejlesztéséről is szó esett. Ezen felbuzdulva Nemény András polgármester (ÉSZ) bejelentette: a következő közgyűlésen külön napirendi pontban értékelik az elmúlt három év eredményeit.

 

Szombathelyen is átpolitizálódtak a pedagógusokért szervezett demonstrációk

A baloldali képviselők felszólalásaikban országos politikai témákat is "bedobtak" a vita során, élesen bírálva az Orbán-kormány intézkedéseit. László Győző alpolgármester határozati javaslatot tett, mi szerint a közgyűlés tagjai fejezzék ki szolidaritásukat a tiltakozó tanárokkal, diákokkal, szülőkkel, egyben felszólítják a kormányt az együttműködésre az oktatás javítása érdekében. 

Sátory Károly - aki civil életében iskolaigazgató és pedagógus - hozzászólalásában arra mutatott rá: mindannyian támogatják a pedagógusok béremelésre vonatkozó kérését és szolidárisak is velük. Ugyanakkor az országgyűlési választási kampányban indult ez a tüntetéssorozat és a szervezők, tüntetők között baloldali politikusok tűnnek fel - erről is beszélt. Kiemelte: ha politikusként megszavaznák László Győző javaslatát, nem segítenék ezt az ügyet, mert ezzel ismét csak átpolitizálódik az ügy. 

Nemény András cáfolta, hogy Szombathelyen ez így lenne, hangsúlyozva: éppen ezért ő maga nem vett részt és nem vesz részt ezeken a megmozdulásokon. Később azonban megtudtuk, frakciójában más képviselők e téren más álláspontot képviselnek. Putz Attila baloldali képviselő ott lesz a következő demonstráción. Szuhai Viktor DK-s tanácsnok pedig szívesen fotózkodik ezeken a megmozdulásokon, a közgyűlésen azt is bejelentette: minden tüntetésen részt fog venni DK-s politikusként. László Győző oktatásért felelős alpolgármester, a Momentum politikusa "szülőként" szintén ott lesz a kámoni iskola pénteki demonstrációján.  - tudtuk meg. Később 13 támogató szavazattal a közgyűlés elfogadta László Győző határozati javaslatát. 

Bocsánatot kért a szombathelyi alpolgármester a kreténezés miatt

Úgy tűnik, folytatják a baloldali képviselők az előző közgyűlésen már használt stílust: Putz Attila képviselő a pécsi végzős diák, Pankotai Lili káromkodással tűzdelt beszédéből idézett ("ki...ott jövő"), Horváth Attila pedig  „kreténnek” nevezte Horváth Gábor önkormányzati képviselőt. Utóbbi miatt Horváth Attila azonnal bocsánatot kért, mert az szerinte is méltatlan a közgyűléshez és az alpolgármesteri tisztséghez is.

Horváth Gábor egyébként felszólalásában számos példát hozott: a városüzemeltetési osztály által választókörzetében a munkákat hónapok óta nem teljesítette a Szova NZrt. Sürgette, hogy ez a helyzet változzon, azok történjenek meg. Kitért arra is: a herényi, kámoni városrészben élők petícióval fordultak hozzá és a városvezetéshez: több mint százan kérik, az 1-es busz menetrendjének módosítását.

Több mint háromórás vita után szavaztak

Nemény András javaslatát, miszerint a közgyűlés támogatja a Megyei Jogú Városok Szövetsége kérését, hogy kapja meg Magyarország az EU helyreállítási és felzárkóztatási alapjából járó forrásokat, végül egyhangúlag jóváhagyták a képviselők.  A döntés előtt Illés Károly frakcióvezető megjegyezte: bízik abban, hogy a baloldali frakció támogatni fogja majd a háborús szankciókkal kapcsolatos határozati javaslatát is. Illés Károly javaslatáról a közgyűlés végén, utolsó napirendi pontként szavaznak a képviselők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában